Εισαγωγή
Στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας θα σας παρουσιάσουμε μια εργασία με θέμα «Οι επιρροές στη ζωή των εφήβων από το Facebook και το twitter και κατά πόσο εξαρτώνται από αυτά». Κατά τη διάρκεια των 7 εβδομάδων που μας δοθήκαν για την υλοποίηση αυτού του project κάναμε τα εξής: α)συλλέξαμε άρθρα από τα οποία αντλήσαμε τις περισσότερες πληροφορίες και β)μοιράσαμε ερωτηματολόγια με τις βασικές ερωτήσεις για το θέμα. Οι βασικές πληροφορίες καθώς και τα αποτελέσματα που μαζέψαμε θα σας παρουσιαστούν στη συνέχεια.
Internet και ανθρώπινη αποξένωση
Το διαδίκτυο αποτελεί πλέον τη μεγάλη λεωφόρο των πληροφοριών και ιδεών που διαπερνά όλο τον κόσμο. Σήμερα περίπου ο 1 στους 5 κατοίκους της Γης (17-20%) σερφάρει στο Ίντερνετ. Στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 60% περίπου, στις ΗΠΑ ξεπερνά το 70%, ενώ στην Ελλάδα πρέπει να έχει φθάσει το 50%. Το διαδίκτυο έχει γίνει πλέον μέρος της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες. Για αυτό και αποτελεί έναν πολύ πιστό καθρέπτη των συνηθειών, της νοοτροπίας και της ψυχολογικής κατάστασης του σύγχρονου ανθρώπου, προσφέροντας πολύτιμο υλικό για κοινωνιολογικές μελέτες. Το ερέθισμα για το παρόν σημείωμα έδωσε η σημερινή φοβερή είδηση στην Ελευθεροτυπία για μια βρετανική έρευνα σχετικά με την εξάρτηση των ανθρώπων από τις νέες τεχνολογίες και τις ψυχοπαθολογικές επιπτώσεις από τυχόν στέρησή τους.
Fear of Missing Out
Το αποκαλούν FOMO από τα αρχικά της λέξης Fear of Missing Out, ο φόβος δηλαδή της μη συμμετοχής σε κάποιο από όλα όσα γίνονται. που νιώθει κανείς ότι μένει στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής. Με τη λέξη αυτή οι ειδικοί αναφέρονται στο άγχος και τον εκνευρισμό που πυροδοτείται συνήθως όταν επισκεπτόμαστε τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, τo Twitter, το Fours quare και το Instagram. Εκατομμύρια μηνύματα στο Twitter, φωτογραφίες αλλά και λέξεις μας αποκαλύπτουν την καθημερινότητα και τις δραστηριότητες φίλων, συνεργατών, παλαιών συμμαθητών.
Το γεγονός ότι μπορούμε να μάθουμε πως πέρασαν την ημέρα τους οι φίλοι και οι γνωστοί μας κάθε στιγμή, ακόμα και όταν μας χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα, είναι καταπληκτικό, καθώς μας κάνει να νιώθουμε ότι διατηρούμε επαφή με πρόσωπα που βρίσκονται μακριά αλλά και γενικότερα με τα τεκταινόμενα. Αυτή, όμως, η νέα πραγματικότητα έχει και μία σκοτεινή πλευρά.
Καθώς κοιτάζουμε τις φωτογραφίες και ενημερωνόμαστε για το τι κάνουν οι φίλοι μας, στην ψυχή και τη σκέψη μας γιγαντώνεται ο φόβος: ότι κάτι χάνουμε, ότι τελικά βρισκόμαστε έξω από τα πράγματα εξηγεί ο Νταν Αριελί. Αγωνιούμε, μήπως έχουμε κάνει λανθασμένη επιλογή σχετικά με το πώς να περάσουμε την ώρα μας.
Τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μία αμεσότητα πολύ διαφορετική από, ας πούμε, μία συζήτηση που θα κάναμε με κάποιον συνάδελφο ή συμφοιτητή σχετικά με το πώς περάσαμε το Σαββατοκύριακο. Ο φόβος μπας και χάσουμε κάτι, δεν αφορά μόνον όσους αγαπούν τη νυχτερινή ζωή, γι’ αυτούς που είναι υπερκοινωνικοί και δεν χάνουν ευκαιρία να ξεπορτίσουν...
Η τεχνολογία έχει εισβάλλει σε κάθε τομέα της ζωής μας και η σχέση μας με αυτή είναι πιο στενή, με αποτέλεσμα να της δίνουμε το δικαίωμα να επηρεάζει τις αποφάσεις, τα συναισθήματά μας και την διάθεσή μας.
Δημοσιοποιούμε τα σημαντικά γεγονότα της ζωής και δραστηριότητάς μας στο Διαδίκτυο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως επιθυμούμε απαραιτήτως ότι θέλουμε να μάθουν όλοι οι «φίλοι μας» στο Facebook πώς περάσαμε χθες το βράδυ. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος γέννησης εναλλακτικών δικτύων όπως του Path, που είναι ένα Facebook πολύ πιο προσωπικό, καθώς κάθε χρήστης του μπορεί να έχει μόλις 50 φίλους με τους οποίους να μοιράζεται τα μικρά και τα μεγάλα γεγονότα της ζωής του.
Ακόμα και το Facebook παραδέχεται ότι oι χρήστες του δεν θέλουν να μοιράζονται τα πάντα με όλους. Γι’ αυτό υπάρχουν οι ρυθμίσεις «απορρήτου» με τις οποίες ο καθένας μπορεί να ελέγξει ποιος μπορεί να δει τι. Επίσης, μπορεί να χωρίσει τους φίλους του σε ομάδες. Πρόσφατα, η εταιρεία αγόρασε το Beluga, ένα μικρό δίκτυο που επιτρέπει σε κάθε χρήστη του να ανεβάζει φωτογραφίες τις οποίες να μοιράζεται με περιορισμένο αριθμό χρηστών.
Αλλά και η Google επιθυμεί να εκμεταλλευθεί αυτή τη διάθεση των χρηστών του Ιντερνετ για μικρότερες ομάδες και περισσότερη ιδιωτικότητα. Η εταιρεία προσπαθεί τώρα να δημιουργήσει μία σειρά εργαλείων που θα επιτρέπουν την κοινοποίηση ειδήσεων, τη διανομή φωτογραφιών κ. ο. κ. σε περιορισμένες ομάδες «φίλων». Η Slide, η οποία δημιουργεί εφαρμογές για κοινωνική δικτύωση, ανήκει πια στην Google. Τι επακριβώς έχει κατά νουν η Google δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.
Κανείς από τους επαΐοντες δεν περιμένει ότι οι νέες εταιρείες που αναπτύσσουν δραστηριότητα στον χώρο θα υποκαταστήσουν τους κολοσσούς του τομέα (Facebook, Twitter)
Το Shizzir, για παραδείγμα, δημιουργήθηκε όταν δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ συνειδητοποίησαν ότι ήταν εντελώς αδύνατο να οργανώσουν τι θα έκαναν τα βράδια τους μέσα από το Facebook. Ο νέος ιστότοπος λειτουργεί διαφορετικά. Οι χρήστες μπορούν να προσκαλέσουν λίγους φίλους τους σε μία ομάδα στην οποία προβάλλονται κατάλογοι με πιθανές δραστηριότητες, Τα μέλη της ομάδας, που δεν υπερβαίνουν τα είκοσι, μπορούν να συζητήσουν τι ακριβώς θέλουν να κάνουν.
Ο Ντέιβ Μόριν, ιδρυτής του Path, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως εργαζόμενος του Facebook. Γρήγορα αντιλήφθηκε ότι αυτός ο διαδικτυακός τόπος είχε αποκτήσει μεγάλο όγκο και ήταν υπερβολικά απρόσωπος, ακατάλληλος για να μοιραστεί κανείς πιο προσωπικά στοιχεία. Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι απλώς δίκτυα, ομάδες ανθρώπων που γνωρίζονται αμυδρά. Οι καινούργιες εφαρμογές στοχεύουν στη διευκόλυνση της επαφής με τους φίλους και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται από κινητά τηλέφωνα και δεν απαιτούν ιστοσελίδες οι οποίες επιβάλλουν να βρισκόμαστε μπροστά σε υπολογιστή.

Internet και ανθρώπινη αποξένωση
Το διαδίκτυο αποτελεί πλέον τη μεγάλη λεωφόρο των πληροφοριών και ιδεών που διαπερνά όλο τον κόσμο. Σήμερα περίπου ο 1 στους 5 κατοίκους της Γης (17-20%) σερφάρει στο Ίντερνετ. Στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 60% περίπου, στις ΗΠΑ ξεπερνά το 70%, ενώ στην Ελλάδα πρέπει να έχει φθάσει το 50%. Το διαδίκτυο έχει γίνει πλέον μέρος της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες. Για αυτό και αποτελεί έναν πολύ πιστό καθρέπτη των συνηθειών, της νοοτροπίας και της ψυχολογικής κατάστασης του σύγχρονου ανθρώπου, προσφέροντας πολύτιμο υλικό για κοινωνιολογικές μελέτες. Το ερέθισμα για το παρόν σημείωμα έδωσε η σημερινή φοβερή είδηση στην Ελευθεροτυπία για μια βρετανική έρευνα σχετικά με την εξάρτηση των ανθρώπων από τις νέες τεχνολογίες και τις ψυχοπαθολογικές επιπτώσεις από τυχόν στέρησή τους.
Πηγή: http://dialogoi.enet.gr (24.Οκτ.2009, 21:47)
H σκοτεινή πλευρά του Facebook
To Facebook μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη σε εφήβους και νέους με χαμηλή αυτοεκτίμηση ή ψυχολογικά προβλήματα, με βλάβη από την υπερβολική ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα. Σε έρευνα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Αμερικάνικης εταιρίας παιδιατρικής, αν και οι ειδικοί διαφωνούν κατά πόσον πρόκειται απλώς για την εκδήλωση μιας κατάθλιψης απ’ την οποία έτσι κι αλλιώς υποφέρουν πολλοί έφηβοι ή την συνέπεια της υπερβολικής διαδικτυακής ενασχόλησης, προειδοποιούν τους γονείς ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες του Facebook, τις οποίες οφείλουν να προσέξουν.
Το Facebook μπορεί να σκοτώσει
Το Facebook μπορεί να σκοτώσει, μπορεί όμως να σας φαίνεται γελοίο αλλά ένας πατέρας από τη Σαουδική Αραβία, προφανώς πιστεύοντας ότι έχει το δικαίωμα πάνω στη ζωή της κόρης του αποφάσισε να πάρει το νόμο(σχήμα λόγου) στα χέρια του. Ο πατέρας έδειρε την κόρη του μέχρι να πονέσει το χέρι του και να σταματήσει, ενώ στη συνέχεια την πυροβόλησε στο κεφάλι προκειμένου να σιγουρευτεί πως η κόρη του ήτανε νεκρή. Ο λόγος αυτής της αποτρόπαιης πράξης δεν ήταν άλλος από το Internet και πιο συγκεκριμένα το Facebook. Το "αμάρτημα" της νεαρής κοπέλας ήταν ότι συνομιλούσε με έναν άνδρα στο Facebook, κάτι που στην δύση είναι μια συνήθεια ρουτίνας, ενώ κάπου αλλού μπορεί να σταθεί ως αιτία θανάτου.
Πηγή: Κόσμος στο Internet ( 30 Μαΐου 2009)
Facebook και twitter οδηγούνε στα ναρκωτικά
Τα αποτελέσματα του εθνικού κέντρου εθισμού και κατάχρησης ουσιών στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να είναι πιο προσεχτικοί με τα παιδιά τους από εδώ και πέρα. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα social "networks" όπως το Facebook και το twitter, μπορούν να οδηγήσουνε τα παιδία στην κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Οι επιστήμονες μελέτησαν την συμπεριφορά 1.000 (χιλίων) παιδιών ηλικίας μεταξύ 12(δώδεκα) με 17(δεκαεφτά) ετών, δια μέσου ενός online ερωτηματολογίου και άλλων 1.000 (χιλίων) δια μέσου τηλεφωνικής επικοινωνίας. Διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα παιδία που περνούσαν το χρόνο τους στα "social networks" είχαν έως και 5(πέντε) φορές παραπάνω πιθανότητες να καπνίσουνε τσιγάρο, τρεις φορές να πιούνε αλκοόλ και δυο φορές παραπάνω να καπνίσουνε κάνναβη. Επίσης οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι φωτογραφίες χρηστών των μέσων δικτύωσης, που εμφανίζονται μεθυσμένοι, επηρεάζουνε και τους άλλους χρήστες αυτών να προβούνε σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, ειδικά τους εφήβους. Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Εθισμού και κατάχρησης ουσιών και πρώην υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α. Υγείας Παιδείας, Joseph Califano, δήλωσε πως ‘μια εικόνα τελικά ισοδυναμεί όσο χίλιες λέξεις. Τα ‘social networks’ειδικά στους εφήβους έχουν αρνητικές επιδράσεις και μπορεί να γίνουν μέχρι και επικίνδυνα.
Το Facebook κάνει κακό στην ψυχολογία των εφήβων - στις σχολικές του επιδόσεις
Η υπερβολική ενασχόληση με το Facebook από τους εφήβους μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα αντικοινωνική συμπεριφορά και άλλες δυσλειτουργίες. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει πρόσφατη έρευνα επιστημονικός υπεύθυνος της οποίας είναι ο Λάρι Ρόζεν, όπως ανέφερε ο ίδιος σε ομιλία του στην έρευνα συμμετείχανε 1000 έφηβο από διάφορες πόλεις των Η.Π.Α. Μερικά από τα πιο σημαντικά ερωτήματα της έρευνας είναι ότι οι νέοι που ενασχολούνται υπερβολικά με το Facebook και το Twitter έχουνε μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουνε ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, αντικοινωνικές συμπεριφορές καθώς επίσης και να κάνουνε κοπάνες από το σχολείο και να εκδηλώνουνε συμπτώματα από άγχους και δυσκολίες στον ύπνο. Επίσης είναι πιθανό να έχουνε χαμηλές βαθμολογίες στο σχολείο.
Σοβαρές επιπτώσεις στους εφήβους από το Facebook
Αμέτρητες ώρες από τη ζωή τους αφιερώνουνε στο facebook τα πάνω από 350. εκατομμύρια μέλη του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου, προκειμένου να επισκεφτούν το προφίλ των φίλων τους να ενημερώσουνε το δικό τους να ανεβάσουνε φωτογραφίες αλλά και για άλλες δραστηριότητες. Οι ώρες που αφιερώνουνε οι έφηβοι στο Facebook έχουνε σοβαρές επιπτώσεις στις επιδόσεις τους στο σχολείο και τις υπόλοιπες δραστηριότητες τους, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να αναγκάζονται να βάλουνε κάποια όρια σε αυτή τη μανία.
Πολλοί έφηβοι για παράδειγμα ανταλλάσσουνε κωδικούς πρόσβασης προκειμένου ο ένας να ελέγχει έστω και μία φορά την αγαπημένη του ιστοσελίδα. "Ο,τι ισχύει και για τις υπόλοιπες μορφές εθισμού ισχύει και για το Facebook" είπε η ψυχολόγος Κίμπερλι Γιάνγκ, διευθύντρια στο κέντρο απεξάρτηση από το διαδίκτυο του Μπραντφορντ.
Fear of Missing Out
Το αποκαλούν FOMO από τα αρχικά της λέξης Fear of Missing Out, ο φόβος δηλαδή της μη συμμετοχής σε κάποιο από όλα όσα γίνονται. που νιώθει κανείς ότι μένει στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής. Με τη λέξη αυτή οι ειδικοί αναφέρονται στο άγχος και τον εκνευρισμό που πυροδοτείται συνήθως όταν επισκεπτόμαστε τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, τo Twitter, το Fours quare και το Instagram. Εκατομμύρια μηνύματα στο Twitter, φωτογραφίες αλλά και λέξεις μας αποκαλύπτουν την καθημερινότητα και τις δραστηριότητες φίλων, συνεργατών, παλαιών συμμαθητών.
Το γεγονός ότι μπορούμε να μάθουμε πως πέρασαν την ημέρα τους οι φίλοι και οι γνωστοί μας κάθε στιγμή, ακόμα και όταν μας χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα, είναι καταπληκτικό, καθώς μας κάνει να νιώθουμε ότι διατηρούμε επαφή με πρόσωπα που βρίσκονται μακριά αλλά και γενικότερα με τα τεκταινόμενα. Αυτή, όμως, η νέα πραγματικότητα έχει και μία σκοτεινή πλευρά.
Καθώς κοιτάζουμε τις φωτογραφίες και ενημερωνόμαστε για το τι κάνουν οι φίλοι μας, στην ψυχή και τη σκέψη μας γιγαντώνεται ο φόβος: ότι κάτι χάνουμε, ότι τελικά βρισκόμαστε έξω από τα πράγματα εξηγεί ο Νταν Αριελί. Αγωνιούμε, μήπως έχουμε κάνει λανθασμένη επιλογή σχετικά με το πώς να περάσουμε την ώρα μας.
Τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μία αμεσότητα πολύ διαφορετική από, ας πούμε, μία συζήτηση που θα κάναμε με κάποιον συνάδελφο ή συμφοιτητή σχετικά με το πώς περάσαμε το Σαββατοκύριακο. Ο φόβος μπας και χάσουμε κάτι, δεν αφορά μόνον όσους αγαπούν τη νυχτερινή ζωή, γι’ αυτούς που είναι υπερκοινωνικοί και δεν χάνουν ευκαιρία να ξεπορτίσουν...
Η τεχνολογία έχει εισβάλλει σε κάθε τομέα της ζωής μας και η σχέση μας με αυτή είναι πιο στενή, με αποτέλεσμα να της δίνουμε το δικαίωμα να επηρεάζει τις αποφάσεις, τα συναισθήματά μας και την διάθεσή μας.
Δημοσιοποιούμε τα σημαντικά γεγονότα της ζωής και δραστηριότητάς μας στο Διαδίκτυο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως επιθυμούμε απαραιτήτως ότι θέλουμε να μάθουν όλοι οι «φίλοι μας» στο Facebook πώς περάσαμε χθες το βράδυ. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος γέννησης εναλλακτικών δικτύων όπως του Path, που είναι ένα Facebook πολύ πιο προσωπικό, καθώς κάθε χρήστης του μπορεί να έχει μόλις 50 φίλους με τους οποίους να μοιράζεται τα μικρά και τα μεγάλα γεγονότα της ζωής του.
Ακόμα και το Facebook παραδέχεται ότι oι χρήστες του δεν θέλουν να μοιράζονται τα πάντα με όλους. Γι’ αυτό υπάρχουν οι ρυθμίσεις «απορρήτου» με τις οποίες ο καθένας μπορεί να ελέγξει ποιος μπορεί να δει τι. Επίσης, μπορεί να χωρίσει τους φίλους του σε ομάδες. Πρόσφατα, η εταιρεία αγόρασε το Beluga, ένα μικρό δίκτυο που επιτρέπει σε κάθε χρήστη του να ανεβάζει φωτογραφίες τις οποίες να μοιράζεται με περιορισμένο αριθμό χρηστών.
Αλλά και η Google επιθυμεί να εκμεταλλευθεί αυτή τη διάθεση των χρηστών του Ιντερνετ για μικρότερες ομάδες και περισσότερη ιδιωτικότητα. Η εταιρεία προσπαθεί τώρα να δημιουργήσει μία σειρά εργαλείων που θα επιτρέπουν την κοινοποίηση ειδήσεων, τη διανομή φωτογραφιών κ. ο. κ. σε περιορισμένες ομάδες «φίλων». Η Slide, η οποία δημιουργεί εφαρμογές για κοινωνική δικτύωση, ανήκει πια στην Google. Τι επακριβώς έχει κατά νουν η Google δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.
Κανείς από τους επαΐοντες δεν περιμένει ότι οι νέες εταιρείες που αναπτύσσουν δραστηριότητα στον χώρο θα υποκαταστήσουν τους κολοσσούς του τομέα (Facebook, Twitter)
Το Shizzir, για παραδείγμα, δημιουργήθηκε όταν δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ συνειδητοποίησαν ότι ήταν εντελώς αδύνατο να οργανώσουν τι θα έκαναν τα βράδια τους μέσα από το Facebook. Ο νέος ιστότοπος λειτουργεί διαφορετικά. Οι χρήστες μπορούν να προσκαλέσουν λίγους φίλους τους σε μία ομάδα στην οποία προβάλλονται κατάλογοι με πιθανές δραστηριότητες, Τα μέλη της ομάδας, που δεν υπερβαίνουν τα είκοσι, μπορούν να συζητήσουν τι ακριβώς θέλουν να κάνουν.
Ο Ντέιβ Μόριν, ιδρυτής του Path, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως εργαζόμενος του Facebook. Γρήγορα αντιλήφθηκε ότι αυτός ο διαδικτυακός τόπος είχε αποκτήσει μεγάλο όγκο και ήταν υπερβολικά απρόσωπος, ακατάλληλος για να μοιραστεί κανείς πιο προσωπικά στοιχεία. Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι απλώς δίκτυα, ομάδες ανθρώπων που γνωρίζονται αμυδρά. Οι καινούργιες εφαρμογές στοχεύουν στη διευκόλυνση της επαφής με τους φίλους και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται από κινητά τηλέφωνα και δεν απαιτούν ιστοσελίδες οι οποίες επιβάλλουν να βρισκόμαστε μπροστά σε υπολογιστή.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
N’ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
(Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας!)
1) Φύλο : Άντρας Γυναίκα
2) Είστε χρήστες μέσων κοινωνικής δικτυώσεις;
α) Ναι
β )Όχι
3) Αν είστε χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ποια προσωπικά σας στοιχεία αφήνετε να δουν οι υπόλοιποι χρήστες; (γνωστοί , άγνωστοι)
α) Όνομα και Επώνυμο
β) Ημερομηνία Γέννησης
γ) Τόπος διαμονής
δ)Όλα τα παραπάνω
ε) Άλλο(διευκρινίστε) ………………..
4) Πόσους φίλους έχετε;
α) 1-100
β) 100-500
γ) 500-1.000
5) Πόσους φίλους από αυτούς γνωρίζετε;
α) Όλους
β) Τους περισσότερους
γ) Τους λιγότερους
6) Συνομιλείτε με αγνώστους;
α) Ναι
7) Ανταλλάσσετε στοιχεία με αγνώστους μέσω “chat”;
α) Ναι
β) Όχι
8)Πόσες περίπου ώρες περνάτε καθημερινά μπροστά στον Η/Υ;
α) 30’-60’
β) 60’-120’
γ) 120’-180’
9)Κάθε ποτέ συνδέεστε στο Facebook , Twitter κ. α.;
α) Κάθε μέρα
β) 5φορες την εβδομάδα
γ) 3 φορές την εβδομάδα
δ) 1 φορά την εβδομάδα
ε) Άλλο(διευκρινίστε) ………………..
10)Κατά πόσο πιστεύετε ότι τα εν λόγο μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ασφαλή;
α) Πολύ ασφαλή
β) Ασφαλή
γ) Λίγο ασφαλή
δ) Αναξιόπιστα
11)Προτιμάτε ένα συνηθισμένο Σαββατοκύριακο να βγείτε έξω ή να μείνετε στο σπίτι και να ασχοληθείτε με τον Η/Υ και το διαδίκτυο;
α) Συνήθως βγαίνω
β) Πάντα βγαίνω
γ) Σπάνια βγαίνω
δ) Δεν βγαίνω
12)Κατά πόσο πιστεύετε ότι είστε ενημερωμένοι για τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτυώσεις;
α) Πολύ ενημερωμένοι
β) Ενημερωμένοι
γ) Λίγο ενημερωμένοι
δ) Καθόλου ενημερωμένοι
13)Έχετε ποτέ δημιουργήσει ψεύτικο Facebook , Twitter κ.α;
α) Ναι
β) Όχι
Αν ναι ποιος ήταν ο λόγος που το κάνατε ; …………………………………………...
14) Έχεις συναντηθεί ποτέ με άγνωστο μέσο του διαδικτύου;
α) Ναι
β) Όχι
15) Θεωρείς ότι οι φίλοι σου στο διαδίκτυο είναι πραγματικοί σου φίλοι;
α) Ναι
Κουρόγλου Πέννυ
Λευκάρου Χριστίνα
Στάθη Τίνα
Σωτηριάδου Μύριαμ
Τριανταφυλλίδης Αντώνης
Στάθη Τίνα
Σωτηριάδου Μύριαμ
Τριανταφυλλίδης Αντώνης
Τσάδαρη Χριστίνα
Χριστομάνου Έλενα
Χριστομάνου Έλενα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου