Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Οι επιρροές στη ζωή των εφήβων από το Facebook και το Twitter και κατά πόσο εξαρτώνται από αυτά.

Εισαγωγή
Στα πλαίσια  της ερευνητικής εργασίας θα σας παρουσιάσουμε μια εργασία με θέμα «Οι επιρροές στη ζωή των εφήβων από το Facebook και το twitter και κατά πόσο εξαρτώνται από αυτά». Κατά τη διάρκεια των 7 εβδομάδων που μας δοθήκαν για την υλοποίηση αυτού του project κάναμε τα εξής: α)συλλέξαμε άρθρα από τα οποία αντλήσαμε τις περισσότερες πληροφορίες και β)μοιράσαμε ερωτηματολόγια με τις βασικές ερωτήσεις για το θέμα. Οι βασικές πληροφορίες καθώς και τα αποτελέσματα που μαζέψαμε θα σας παρουσιαστούν στη συνέχεια.


Internet και ανθρώπινη αποξένωση 
          Το διαδίκτυο αποτελεί πλέον τη μεγάλη λεωφόρο των πληροφοριών και ιδεών που διαπερνά όλο τον κόσμο. Σήμερα περίπου ο 1 στους 5 κατοίκους της Γης (17-20%) σερφάρει στο Ίντερνετ. Στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 60% περίπου, στις ΗΠΑ ξεπερνά το 70%, ενώ στην Ελλάδα πρέπει να έχει φθάσει το 50%. Το διαδίκτυο έχει γίνει πλέον μέρος της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες. Για αυτό  και αποτελεί έναν πολύ πιστό καθρέπτη των συνηθειών, της νοοτροπίας και της ψυχολογικής κατάστασης του σύγχρονου ανθρώπου, προσφέροντας πολύτιμο υλικό για κοινωνιολογικές   μελέτες. Το ερέθισμα για το παρόν σημείωμα έδωσε η σημερινή φοβερή είδηση στην Ελευθεροτυπία για μια βρετανική έρευνα σχετικά με την εξάρτηση των ανθρώπων από τις νέες τεχνολογίες και τις ψυχοπαθολογικές επιπτώσεις από τυχόν στέρησή τους.
Πηγή: http://dialogoi.enet.gr  (24.Οκτ.2009, 21:47)

H σκοτεινή πλευρά του Facebook
        To Facebook μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη σε εφήβους και νέους με χαμηλή αυτοεκτίμηση ή ψυχολογικά προβλήματα, με βλάβη από την υπερβολική ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα. Σε έρευνα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Αμερικάνικης εταιρίας παιδιατρικής, αν και οι ειδικοί διαφωνούν κατά πόσον πρόκειται απλώς για την εκδήλωση μιας κατάθλιψης απ’ την οποία έτσι κι αλλιώς υποφέρουν πολλοί έφηβοι ή την συνέπεια της υπερβολικής διαδικτυακής ενασχόλησης, προειδοποιούν τους γονείς ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες  του Facebook, τις οποίες οφείλουν να προσέξουν.
Πηγή: http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4624430  (28 Μαρτίου 2011, 8:25 μ.μ.)

Το Facebook μπορεί να σκοτώσει
        Το Facebook  μπορεί να σκοτώσει, μπορεί όμως να σας φαίνεται γελοίο αλλά ένας πατέρας από τη Σαουδική Αραβία, προφανώς πιστεύοντας ότι έχει το δικαίωμα πάνω στη ζωή της κόρης του αποφάσισε να πάρει το νόμο(σχήμα λόγου) στα χέρια του. Ο πατέρας έδειρε την κόρη του μέχρι να πονέσει το χέρι του και να σταματήσει, ενώ στη συνέχεια την πυροβόλησε στο κεφάλι προκειμένου να σιγουρευτεί πως η κόρη του ήτανε νεκρή. Ο λόγος αυτής της αποτρόπαιης πράξης  δεν ήταν άλλος από το Internet και πιο συγκεκριμένα το Facebook. Το "αμάρτημα" της νεαρής κοπέλας ήταν ότι συνομιλούσε με έναν άνδρα στο Facebook, κάτι που στην δύση είναι μια συνήθεια ρουτίνας, ενώ κάπου αλλού μπορεί να σταθεί ως αιτία θανάτου.
Πηγή: Κόσμος στο Internet (30 Μαΐου 2009)



Facebook και twitter οδηγούνε στα ναρκωτικά
Τα αποτελέσματα του εθνικού κέντρου εθισμού και κατάχρησης ουσιών στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να είναι πιο προσεχτικοί με τα παιδιά τους από εδώ και πέρα. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα social  "networks" όπως το Facebook και το twitter, μπορούν να οδηγήσουνε τα παιδία στην κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.  Οι επιστήμονες μελέτησαν την συμπεριφορά 1.000 (χιλίων) παιδιών ηλικίας μεταξύ 12(δώδεκα) με 17(δεκαεφτά) ετών, δια μέσου ενός online ερωτηματολογίου και άλλων 1.000 (χιλίων) δια μέσου τηλεφωνικής επικοινωνίας. Διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα παιδία που περνούσαν το χρόνο τους στα "social networks" είχαν έως και 5(πέντε) φορές παραπάνω πιθανότητες να καπνίσουνε τσιγάρο, τρεις φορές να πιούνε αλκοόλ και δυο φορές παραπάνω να καπνίσουνε κάνναβη. Επίσης οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι φωτογραφίες χρηστών των μέσων δικτύωσης, που εμφανίζονται μεθυσμένοι, επηρεάζουνε και τους άλλους χρήστες αυτών να προβούνε σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, ειδικά τους εφήβους. Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Εθισμού και κατάχρησης ουσιών και πρώην υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α. Υγείας Παιδείας, Joseph Califano, δήλωσε πως ‘μια εικόνα τελικά ισοδυναμεί όσο χίλιες λέξεις. Τα ‘social networks’ειδικά στους εφήβους έχουν αρνητικές επιδράσεις και μπορεί να γίνουν μέχρι και επικίνδυνα.


Το Facebook κάνει κακό στην ψυχολογία των εφήβων - στις σχολικές του επιδόσεις
           Η υπερβολική ενασχόληση με το Facebook από τους εφήβους μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα αντικοινωνική συμπεριφορά και άλλες δυσλειτουργίες. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει πρόσφατη έρευνα επιστημονικός υπεύθυνος της οποίας είναι ο Λάρι Ρόζεν, όπως ανέφερε ο ίδιος σε ομιλία του στην έρευνα συμμετείχανε 1000 έφηβο από διάφορες πόλεις των Η.Π.Α. Μερικά από τα πιο σημαντικά ερωτήματα της έρευνας είναι ότι οι νέοι που ενασχολούνται υπερβολικά με το Facebook και το Twitter έχουνε μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουνε ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, αντικοινωνικές συμπεριφορές καθώς επίσης και να κάνουνε κοπάνες από το σχολείο και να εκδηλώνουνε συμπτώματα από άγχους και δυσκολίες στον ύπνο. Επίσης είναι πιθανό να έχουνε χαμηλές βαθμολογίες στο σχολείο.


Σοβαρές επιπτώσεις στους εφήβους από το Facebook  
      Αμέτρητες ώρες από τη ζωή τους αφιερώνουνε στο facebook τα πάνω από 350. εκατομμύρια μέλη του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου, προκειμένου να επισκεφτούν το προφίλ των φίλων τους να ενημερώσουνε το δικό τους να ανεβάσουνε φωτογραφίες αλλά και για άλλες δραστηριότητες. Οι ώρες που αφιερώνουνε οι έφηβοι στο Facebook έχουνε σοβαρές επιπτώσεις στις επιδόσεις τους στο σχολείο και τις υπόλοιπες δραστηριότητες τους, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να αναγκάζονται να βάλουνε κάποια όρια σε αυτή τη μανία.
Πολλοί έφηβοι για παράδειγμα ανταλλάσσουνε κωδικούς πρόσβασης προκειμένου ο ένας να ελέγχει έστω και μία φορά την αγαπημένη του ιστοσελίδα. "Ο,τι ισχύει και για τις υπόλοιπες μορφές εθισμού ισχύει και για το Facebook" είπε η ψυχολόγος Κίμπερλι Γιάνγκ, διευθύντρια στο κέντρο απεξάρτηση από το διαδίκτυο του Μπραντφορντ. 



Fear of Missing Out
     Το αποκαλούν FOMO από τα αρχικά της λέξης Fear of Missing Out, ο φόβος δηλαδή της μη συμμετοχής σε κάποιο από όλα όσα γίνονται. που νιώθει κανείς ότι μένει στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής.  Με τη λέξη αυτή οι ειδικοί αναφέρονται στο άγχος και τον εκνευρισμό που πυροδοτείται συνήθως όταν επισκεπτόμαστε τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, τo Twitter, το Fours quare και το Instagram. Εκατομμύρια μηνύματα στο Twitter, φωτογραφίες αλλά και λέξεις μας αποκαλύπτουν την καθημερινότητα και τις δραστηριότητες φίλων, συνεργατών, παλαιών συμμαθητών.
    Το γεγονός ότι μπορούμε να μάθουμε πως πέρασαν την ημέρα τους οι φίλοι και οι γνωστοί μας κάθε στιγμή, ακόμα και όταν μας χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα, είναι καταπληκτικό, καθώς μας κάνει να νιώθουμε ότι διατηρούμε επαφή με πρόσωπα που βρίσκονται μακριά αλλά και γενικότερα με τα τεκταινόμενα. Αυτή, όμως, η νέα πραγματικότητα έχει και μία σκοτεινή πλευρά.
    Καθώς κοιτάζουμε τις φωτογραφίες και ενημερωνόμαστε για το τι κάνουν οι φίλοι μας, στην ψυχή και τη σκέψη μας γιγαντώνεται ο φόβος: ότι κάτι χάνουμε, ότι τελικά βρισκόμαστε έξω από τα πράγματα εξηγεί ο Νταν Αριελί. Αγωνιούμε, μήπως έχουμε κάνει λανθασμένη επιλογή σχετικά με το πώς να περάσουμε την ώρα μας.
    Τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μία αμεσότητα πολύ διαφορετική από, ας πούμε, μία συζήτηση που θα κάναμε με κάποιον συνάδελφο ή συμφοιτητή σχετικά με το πώς περάσαμε το Σαββατοκύριακο. Ο φόβος μπας και χάσουμε κάτι, δεν αφορά μόνον όσους αγαπούν τη νυχτερινή ζωή, γι’ αυτούς που είναι υπερκοινωνικοί και δεν χάνουν ευκαιρία να ξεπορτίσουν...
     Η  τεχνολογία έχει εισβάλλει σε κάθε τομέα της ζωής μας και η σχέση μας με αυτή είναι πιο στενή, με αποτέλεσμα να της δίνουμε το δικαίωμα να επηρεάζει τις αποφάσεις, τα συναισθήματά μας και την διάθεσή μας.
     Δημοσιοποιούμε τα σημαντικά γεγονότα της ζωής και δραστηριότητάς μας στο Διαδίκτυο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως επιθυμούμε απαραιτήτως ότι θέλουμε να μάθουν όλοι οι «φίλοι μας» στο Facebook πώς περάσαμε χθες το βράδυ. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος γέννησης εναλλακτικών δικτύων όπως του Path, που είναι ένα Facebook πολύ πιο προσωπικό, καθώς κάθε χρήστης του μπορεί να έχει μόλις 50 φίλους με τους οποίους να μοιράζεται τα μικρά και τα μεγάλα γεγονότα της ζωής του.    

   Ακόμα και το Facebook παραδέχεται ότι oι χρήστες του δεν θέλουν να μοιράζονται τα πάντα με όλους. Γι’ αυτό υπάρχουν οι ρυθμίσεις «απορρήτου» με τις οποίες ο καθένας μπορεί να ελέγξει ποιος μπορεί να δει τι. Επίσης, μπορεί να χωρίσει τους φίλους του σε ομάδες.  Πρόσφατα, η εταιρεία αγόρασε το Beluga, ένα μικρό δίκτυο που επιτρέπει σε κάθε χρήστη του να ανεβάζει φωτογραφίες τις οποίες να μοιράζεται με περιορισμένο αριθμό χρηστών.
   Αλλά και η Google επιθυμεί να εκμεταλλευθεί αυτή τη διάθεση των χρηστών του Ιντερνετ για μικρότερες ομάδες και περισσότερη ιδιωτικότητα. Η εταιρεία προσπαθεί τώρα να δημιουργήσει μία σειρά εργαλείων που θα επιτρέπουν την κοινοποίηση ειδήσεων, τη διανομή φωτογραφιών κ. ο. κ. σε περιορισμένες ομάδες «φίλων». Η Slide, η οποία δημιουργεί εφαρμογές για κοινωνική δικτύωση, ανήκει πια στην Google. Τι επακριβώς έχει κατά νουν η Google δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Κανείς από τους επαΐοντες δεν περιμένει ότι οι νέες εταιρείες που αναπτύσσουν δραστηριότητα στον χώρο θα υποκαταστήσουν τους κολοσσούς του τομέα (Facebook, Twitter)
    Το Shizzir, για παραδείγμα, δημιουργήθηκε όταν δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ συνειδητοποίησαν ότι ήταν εντελώς αδύνατο να οργανώσουν τι θα έκαναν τα βράδια τους μέσα από το Facebook. Ο νέος ιστότοπος λειτουργεί διαφορετικά. Οι χρήστες μπορούν να προσκαλέσουν λίγους φίλους τους σε μία ομάδα στην οποία προβάλλονται κατάλογοι με πιθανές δραστηριότητες, Τα μέλη της ομάδας, που δεν υπερβαίνουν τα είκοσι, μπορούν να συζητήσουν τι ακριβώς θέλουν να κάνουν.
     Ο Ντέιβ Μόριν, ιδρυτής του Path, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως εργαζόμενος του Facebook. Γρήγορα αντιλήφθηκε ότι αυτός ο διαδικτυακός τόπος είχε αποκτήσει μεγάλο όγκο και ήταν υπερβολικά απρόσωπος, ακατάλληλος για να μοιραστεί κανείς πιο προσωπικά στοιχεία. Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι απλώς δίκτυα, ομάδες ανθρώπων που γνωρίζονται αμυδρά. Οι καινούργιες εφαρμογές στοχεύουν στη διευκόλυνση της επαφής με τους φίλους και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται από κινητά τηλέφωνα και δεν απαιτούν ιστοσελίδες οι οποίες επιβάλλουν να βρισκόμαστε μπροστά σε υπολογιστή.





ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
N’ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
(Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας!)

1) Φύλο : Άντρας       Γυναίκα 

2) Είστε χρήστες μέσων κοινωνικής δικτυώσεις;
α) Ναι
β )Όχι



3) Αν είστε χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ποια προσωπικά σας στοιχεία αφήνετε να δουν οι υπόλοιποι χρήστες; (γνωστοί , άγνωστοι)
α) Όνομα και Επώνυμο
β) Ημερομηνία Γέννησης
γ)  Τόπος διαμονής
δ)Όλα τα παραπάνω
ε) Άλλο(διευκρινίστε) ………………..

4) Πόσους φίλους έχετε;
α) 1-100
β) 100-500
γ) 500-1.000
δ) 1.000 και παραπάνω


5) Πόσους φίλους από αυτούς γνωρίζετε;
α) Όλους
β) Τους περισσότερους
γ) Τους λιγότερους
δ) Κανέναν




6) Συνομιλείτε με αγνώστους;
α) Ναι
β) Όχι


7) Ανταλλάσσετε στοιχεία με αγνώστους μέσω “chat”;
α) Ναι
β) Όχι


8)Πόσες περίπου ώρες περνάτε καθημερινά μπροστά στον Η/Υ;
α) 30’-60’
β) 60’-120’
γ) 120’-180’
δ) 180’ και πάνω



9)Κάθε ποτέ συνδέεστε στο Facebook , Twitter  κ. α.;
α) Κάθε μέρα
β) 5φορες την εβδομάδα
γ) 3 φορές την εβδομάδα
δ) 1 φορά την εβδομάδα
ε) Άλλο(διευκρινίστε) ………………..


10)Κατά πόσο πιστεύετε ότι τα εν λόγο μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ασφαλή;
α) Πολύ ασφαλή
β) Ασφαλή
γ) Λίγο ασφαλή
δ) Αναξιόπιστα


11)Προτιμάτε ένα συνηθισμένο Σαββατοκύριακο να βγείτε έξω ή να μείνετε στο σπίτι και να ασχοληθείτε με τον Η/Υ και το διαδίκτυο;
α) Συνήθως βγαίνω
β) Πάντα βγαίνω
γ) Σπάνια βγαίνω
δ) Δεν βγαίνω


12)Κατά πόσο πιστεύετε ότι είστε ενημερωμένοι για τις  επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτυώσεις;
α) Πολύ ενημερωμένοι
β) Ενημερωμένοι
γ) Λίγο ενημερωμένοι
δ) Καθόλου ενημερωμένοι


13)Έχετε ποτέ δημιουργήσει ψεύτικο Facebook , Twitter κ.α;
α) Ναι
β) Όχι
Αν ναι ποιος ήταν ο λόγος που το κάνατε ; …………………………………………...


14) Έχεις συναντηθεί ποτέ με άγνωστο μέσο του διαδικτύου;
α) Ναι
β) Όχι


15) Θεωρείς ότι οι φίλοι σου στο διαδίκτυο είναι πραγματικοί σου φίλοι;
α) Ναι
β) Όχι







Κουρόγλου Πέννυ
Λευκάρου  Χριστίνα
Στάθη  Τίνα
Σωτηριάδου  Μύριαμ
Τριανταφυλλίδης Αντώνης  
Τσάδαρη Χριστίνα
Χριστομάνου Έλενα

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Η ιστορία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης:Η ιστορία του Facebook









ΕΙΣΑΓΩΓΗ
            Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook κατακτούν με εκπληκτικά αυξανόμενους ρυθμούς όλο και περισσότερους χρήστες. Το Facebook έχει σήμερα περίπου 800.000 ενεργούς χρήστες. Οι δυνατότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πολλές, καθώς πρόκειται για την πιο σύγχρονη αντίληψη και εξέλιξη στο χώρο του διαδικτύου που επιτρέπει, υποστηρίζει και στηρίζεται στην ενεργό συμμετοχή και αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών.
           Στην εργασία αυτή θα αναφερθούν κάποια πράγματα σχετικά με την ίδρυση και το δημιουργό του Facebook, την εξέλιξη του μέσα στα χρόνια καθώς και την διαγραφή του.

ΠΟΙΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ FACEBOOK ΚΑΙ ΠΟΤΕ?
            Η ιδέα ξεκίνησε από το Facemash, μια υπηρεσία που κατασκεύασε ο Mark Zuckerberg για τους σπουδαστές του Harvard όπου ο καθένας έβαζε φωτογραφίες του και οι υπόλοιποι ψήφιζαν αν είναι όμορφος ή όχι. Για να το κάνει αυτό και να βρει φωτογραφίες από όλους του σπουδαστές του του Πανεπιστημίου hack-αρε τους υπολογιστές της Γραμματείας και πήρε φωτογραφίες όλων των σπουδαστών. Σύντομα έστειλε τη σελίδα και σε άλλα πανεπιστήμια για να γίνει γνωστή αλλά η επιτροπή ασφάλειας του Harvard την κατέβασε και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και παραβίασης του προσωπικού απορρήτου. Τελικά οι κατηγορίες αποσύρθηκαν. Το επόμενο εξάμηνο, όταν ήταν στο 3ο έτος πλέον, ξεκίνησε όλη η ιδέα του Facebook και τον Φεβρουάριο του 2004 η σελίδα ανέβηκε στο TheFacebook.com. Όλοι άρχισαν να συζητούν αυτό το facebook και κατά πόσο θα μπορούσε να φύγει από το Harvard και να γίνει παγκόσμιο. Σε συνέντευξη που έδωσε στην “Harvard Crimson” την εφημερίδα των σπουδαστών του Harvard είπε: “Νομίζω είναι χαζό να περιμένω άλλα 2 χρόνια να αποφοιτήσω για να το φτιάξω. Μπορώ να το κάνω σε μία βδομάδα και καλύτερα από όλους!” Όταν το κατασκεύασε το είπε σε μερικούς φίλους, εκείνοι του πρότειναν να το στείλει με mail στα 300 άτομα της λίστας Kirkland House που είναι ομάδα φοιτητών του Harvard.
            Μέσα στην πρώτη μέρα λειτουργίας είχε 12.000 με 15.000 εγγεγραμμένους χρήστες!!! Αρχικά επιτρεπόταν η εγγραφή μόνο στους σπουδαστές του Harvard. Μέσα σε ένα μήνα ενημερώθηκαν οι σπουδαστές των Πανεπιστημίων Stanford, Columbia, και Yale. Σύντομα το έμαθαν τα περισσότερα σχολεία σε ΗΠΑ και Καναδά. Τον Ιούνιο του 2004 ιδρύεται η εταιρία Facebook Inc και αγοράζεται το όνομα Facebook.com για 200.000$. Η σελίδα μεταφέρθηκε από το TheFacebook.com στο νέο όνομα. Αργότερα τον ίδιο χρόνο κατασκευάστηκε η δεύτερη έκδοση του facebook (τώρα είμαστε στην 4η) και δόθηκε άδεια εγγραφής μελών σε υπαλλήλους μεγάλων εταιριών όπως η Microsoft και η Apple. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2006, το facebook άνοιξε για το κοινό. Όσοι ήταν άνω των 13 χρόνων και διέθεταν e-mail μπορούσαν να εγγραφούν. Τέλος, τον Οκτώβριο του 2008 η εταιρία ανακοίνωσε το παγκόσμιο κέντρο της στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Πλέον ο ιδρυτής της είναι ο νεότερος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο (είναι 25 χρονών σήμερα) και η εταιρία του είχε κέρδη 300.000.000$ στο 2008. Η σελίδα είναι η 2η πιο δημοφιλής στον κόσμο, αμέσως μετά την Google.

ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ FACEBOOK?
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ίδρυσε το Facebook ως μέλος του πανεπιστημίου του Harvard. Αρχικά δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι φοιτητές του Harvard ενώ αργότερα επεκτάθηκε για την Ivy League. Το όνομα της ιστοσελίδας προέρχεται από τα έγγραφα παρουσίασης των μελών πανεπιστημιακών κοινοτήτων μερικών Αμερικάνικων κολεγίων και προπαρασκευαστικών σχολείων που χρησιμοποιούσαν οι νεοεισερχόμενοι σπουδαστές για να γνωριστούν μεταξύ τους. Tο 2005 το δικαίωμα πρόσβασης επεκτάθηκε σε μαθητές συγκεκριμένων λυκείων και μέλη ορισμένων μαθητικών κοινοτήτων, ενώ το 2006 η υπηρεσία έγινε προσβάσιμη σε κάθε άνθρωπο του πλανήτη που η ηλικία του ξεπερνούσε τα 13 χρόνια. Το Facebook σήμερα έχει πάνω από 800 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, κατατάσσοντάς το έτσι στη λίστα ταξινόμησης του Alexa ως ένα από τα δημοφιλέστερα web sites του πλανήτη (2ο μετά τοGoogle). Επίσης, το Facebook είναι ένα από τα δημοφιλέστερα sites για ανέβασμα φωτογραφιών με πάνω από 14 εκατομμύρια φωτογραφίες καθημερινά. Με αφορμή τη δημοτικότητά του, το Facebook έχει υποστεί κριτική και κατηγορηθεί σε θέματα που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα και τις πολιτικές απόψεις των ιδρυτών του. Ωστόσο η συγκεκριμένη ιστοσελίδα παραμένει η πιο διάσημη κοινωνική περιοχή δικτύωσης σε πολλές αγγλόφωνες χώρες. Το Facebook είναι ένας καλός τρόπος δικτύωσης με φίλους και γνωστούς. Παρά το ότι ενέχει κινδύνους (κυρίως για παραβίαση προσωπικών δεδομένων), ο προσεκτικός χρήστης δεν έχει πρόβλημα. Το Facebook ακόμα παρέχει παιχνίδια και υπάρχει η δυνατότητα ανεβάσματος φωτογραφιών και βίντεο. Συνεπώς το Facebook δημιουργήθηκε αρχικά για να επικοινωνούν οι μαθητές του Harvard μεταξύ τους, ενώ στην συνέχεια επεκτάθηκε η χρήση του σε όλο τον κόσμο για να βρίσκονται οι άνθρωποι από ίδια ή ακόμα και διαφορετικές χώρες σε επαφή μεταξύ τους.
Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ FACEBOOK ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΧΡΟΝΟ
       Το Facebook είναι μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης. Οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν προφίλ με φωτογραφίες τους, λίστες με τα ενδιαφέροντα τους, και άλλες προσωπικές πληροφορίες. Οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν με τους φίλους τους και άλλους χρήστες μέσα από ιδιωτικά ή δημόσια μηνύματα και ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα συνομιλίας το ονομαζόμενο chat. Μπορούν επίσης να δημιουργήσουν και να συμμετάσχουν σε ομάδες συμφερόντων και σε "like pages", μερικά από τα οποία συντηρούνται από οργανισμούς ως μέσο διαφήμισης.
            Για να κατευναστούν οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής,
το Facebook επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν τις δικές τους ρυθμίσεις προστασίας της ιδιωτικής ζωής τους και να επιλέξουν ποιος μπορεί να δει συγκεκριμένα μέρη του προφίλ τους. Η ιστοσελίδα είναι δωρεάν για τους χρήστες, και δημιουργεί έσοδα από τις διαφημίσεις, όπως διαφημίσεις banner κλπ.
το Facebook απαιτεί το όνομα του χρήστη και την εικόνα του προφίλ του (αν υπάρχει) να είναι προσβάσιμα από όλους. Οι χρήστες μπορούν να ελέγχουν ποιος βλέπει άλλες πληροφορίες που έχουν κοινά, καθώς και ποιος μπορεί να τους βρει στις αναζητήσεις, μέσω των ρυθμίσεων προστασίας.   

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

Η αρχική σελίδα (2004)

Προφίλ 2004 - 2005

Προφίλ 2008

Προφίλ 2009 - 2010

ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΕ ΤΟ  FACEBOOK?
            Σύμφωνα με έρευνες το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών πιστεύει πως η διαγραφή του profile στο Facebook είναι απλή διαδικασία όμως στην πραγματικότητα κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Κατά την διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων που το  Facebook αναγκάστηκε να κάνει αρκετές αλλαγές  στις διαδικασίες ασφαλείας, μεγάλο μέρος των χρηστών άρχισε να δείχνει έμπρακτα τη δυσαρέσκεια του, ενώ σε αρκετές χώρες σημειώθηκαν και μαζικές αποχωρήσεις. Όταν όμως οι χρήστες αποφάσισαν να διαγράψουν τον λογαριασμό τους, ανακάλυψαν ότι το μαγικό κουμπάκι που τα διαγράφει όλα δεν υπάρχει. Το παρακάτω κείμενο θα βοηθήσει να κατανοήσουμε τι πρέπει να κάνουμε όλοι μας αν θέλουμε να φύγουμε από τον μαγικό κόσμο του. 
          Αρχικά η διαφορά ανάμεσα στην διαγραφή και στην απενεργοποίηση ενός profile είναι τεράστια. Η απενεργοποίηση σημαίνει απλή απόκρυψη όλων των στοιχείων του χρήστη τα οποία όμως συνεχίζουν υπάρχουν στην ιδιοκτήτρια εταιρία αυτές τις περιπτώσεις το όνομα συνεχίζει να εμφανίζεται όμως δεν είναι επιλέξιμο.
          Για την απενεργοποίηση ενός λογαριασμού ο χρήστης θα πρέπει να πάει στην καρτέλα account και στον τομέα settings να εντοπίσει την ένδειξη Deactive.Για να βεβαιωθεί ότι όλα τα στοιχεία που έχει στην σελίδα δεν εμφανίζονται θα πρέπει να τα αφαιρέσει ένα προς ένα και αφού το κάνει αυτό να πάει στην καρτέλα account στο πάνω δεξιά μέρος της σελίδας. Στη συνέχεια θα πρέπει  να πατήσει την επιλογή help center και να αναζητήσει 2 λέξεις «delete account». Οι επιλογές που θα εμφανιστούν είναι αρκετές αλλά αυτό που θα πρέπει να επιλέξει ο χρήστης θα είναι η ερώτηση που θα λέει “Ι want to permanently delete my account. How do I delete my account?” Τότε στο επάνω μέρος της απάντησης το Facebook θα ενημερώσει τον χρήστη ότι μπορεί να κάνει απενεργοποίηση όμως αυτός θα πρέπει να επιλέξει στο πάνω μέρος της σελίδας submit. Με αυτόν τον τρόπο τα στοιχεία θα μείνουν για 14 μέρες διαθέσιμα στην υπηρεσία και μετά θα εξαφανιστούν εντελώς.
Με τις τελευταίες αλλαγές το  Facebook υποστηρίζει την άμεση διαγραφή λογαριασμού ωστόσο υπάρχουν άπειρα περιστατικά που αναφέρουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτο.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ
            Συνοψίζοντας, το Facebook βοηθά στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κρύβει κινδύνους. Είναι φανερό ότι αλλάζει σε μικρά χρονικά διαστήματα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίζει. Επίσης θα πρέπει να προσέχουμε τις προσωπικές μας πληροφορίες αφού η διαδικασία για να διαγραφούν είναι πολύπλοκη και ΟΧΙ σίγουρη !



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ – ΕΙΚΟΝΕΣ 

  1.   Περιοδικό Time, Harry McCracken, 17 Οκτωβρίου 2011, Will Facebook’s shift toward data sacrifice its soul?
  2. Περιοδικό Time, Joel Stein, 3 Οκτωβρίου 2011, Pimb my password – What’s a simple guy to do in the age of sophisticated hackers?
  3.  Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»  Όλα όσα δεν γνωρίζεται για τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.
  4.  Facebook Wikipedia
  5. Mark Zuckerberg: Ο ιδρυτής του Facebook
  6. Mission Impossible : Πώς διαγράφουμε τον λογαριασμό στο Facebook
  7. Εικόνα 1η
  8. Εικόνα 2η
  9. Εικόνα 3η
  10. Εικόνα 4η

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

         Γενικά Στοιχεία: Άνδρας    Γυναίκα 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1)  Σας έχουν «hackάρει» ή στο Facebook ή σε κάποιο άλλο account;
          ΝΑΙ   ΟΧΙ 
          Αν ναι, πώς το αντιμετωπίσατε; ………………………………………     

      2)  Είχατε κάποιο account στο Facebook, και το διαγράψατε;
          ΝΑΙ    ΟΧΙ 
          Αν ναι, για ποιο λόγο; ………………………………………………      
   
3)  Για ποιο λόγο ανεβάζετε φωτογραφίες σας στο Facebook;
          α) για να τις βλέπουν οι φίλοι σας;
          β) για να «πιάσετε» γνωριμίες;
          γ) για να κινήσετε το ενδιαφέρον του άλλου φύλου;
          δ) δεν υπάρχει κάποιος λόγος
          Τι άλλο : ……………………………………………………………………
    
4)  Για ποιά θέματα μιλάτε στο Facebook;   ……………………………………….      
      5)  Τι πληροφορίες μοιράζεστε; (στο Facebook, Twitter, yahoo, κ. λ. π.) ………       
      6)  Από ποια ηλικία έχετε λογαριασμό στο Facebook; …………………………………
      7)  Μέχρι ποια ηλικία πιστεύετε ότι κάποιος πρέπει να έχει λογαριασμό στο Facebook; .....
      8)  Έχετε κάποια «like page»;
          ΝΑΙ    ΟΧΙ 
          Αν ναι, τι αφορά; ……………………………………………………………………

9)  Έχετε δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση από άγνωστο; (στο Facebook, Twitter, Hotmail, κ.λ.π.)
          ΝΑΙ   ΟΧΙ 
          Αν ναι, πώς αισθανθήκατε και πώς το αντιμετωπίσατε ; …………………
          
  
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΝΥΜΟ



Ιωαννίδου  Δανάη
Καρτάλη Έλενα
Κατράνου Λήδα
Μεταλλίδου Κωνσταντίνα 

Τι είναι το Web 2.0; Εργαλεία & Εφαρμογές του Web 2.0

TI EINAI TO WEB 2.0

Ο όρος Web 2.0 (Ιστός 2.0) χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη νέα γενιά του Παγκόσμιου Ιστού η οποία βασίζεται στην όλο και μεγαλύτερη δυνατότητα των χρηστών του Διαδικτύου να  μοιράζονται πληροφορίες και να συνεργάζονται online.
Η φράση Web 2.0 ειπώθηκε για πρώτη φορά το 2004 κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου μεταξύ της OReilly Media και της Media Live International, όπου προτείνονταν ιδέες για την αναβάθμιση του παγκόσμιου ιστού.
Συνεχώς έβγαιναν νέες εφαρμογές και ιστοσελίδες οι οποίες αναγνωρίζονταν από το ευρύ κοινό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έχει οργανωθεί μια σειρά από συνέδρια με τον τίτλο Web 2.0 Summit, τα οποία συνεχίζονται και μέχρι σήμερα, για να αποσαφηνιστεί ο όρος και να προωθηθεί η ιδέα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Ο χρήστης θα μπορεί να δρα στον Παγκόσμιο Ιστό όπως δρούσε μέχρι τώρα στον υπολογιστή του. Οι πιο ειδικοί μιλούν για ένα νέο τρόπο σχεδίασης των ιστοσελίδων, ο οποίος θα βασίζεται στη διάδραση του χρήστη. Θα επιτρέπει στο χρήστη να αλλάξει τόσο το περιβάλλον της σελίδας, όσο και να παρέμβει στο περιεχόμενό της. Χαρακτηριστικές εφαρμογές του Web 2.0 είναι τα κοινωνικά μέσα(social media), τα wiki, και τα blog. Πολλές από τις εντολές διάδρασης που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του Web 2.0 μας είναι ήδη γνωστές από διάφορες ιστοσελίδες social media, όπως το facebook, το twitter ή το youtube. Εκφράσεις όπως like, search, tag, links ή authoring, τις συναντούμε συνεχώς στις παραπάνω εφαρμογές Web 2.0

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ WEB 2.0
Ιστολόγια - Blogger (http://www.blogger.com)
Τα ιστολόγια είναι διαδικτυακά ημερολόγια ενός ή περισσοτέρων συγγραφέων, τα οποία περιλαμβάνουν ποικίλες καταχωρίσεις ή άρθρα (με κείμενα, ήχους, φωτογραφίες, σκίτσα, video κ.α.). Οι καταχωρήσεις (σκέψεις, σκόρπιες ιδέες, σχολιασμός γεγονότων, απόψεις, ειδήσεις κ.α.) παρουσιάζονται κατά χρονολογική σειρά έτσι ώστε οι πιο πρόσφατες προσθήκες να παρουσιάζονται πρώτες. Το εργαλείο Blogger είναι μία δωρεάν υπηρεσία της Google για τη δημιουργία ιστολογίων. Με τη δημιουργία ενός λογαριασμού Google ή με τη χρήση ενός υπάρχοντος, μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε το ιστολόγιο μας με μηδενικό κόστος.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία μας παρέχει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά των ιστολογίων και αποδεικνύεται ιδανική λόγω της απλότητας στη χρήση της. Δίνετε αρχικά ένα τίτλο στο ιστολόγιο σας, καθορίζετε την ηλεκτρονική του διεύθυνση, επιλέγετε το πρότυπο εμφάνισης που θέλετε να ακολουθεί και είστε έτοιμοι να αρχίσετε τις αναρτήσεις, να προσθέσετε δηλαδή τα άρθρα σας. To Blogger μας επιτρέπει να ενσωματώσουμε στο ιστολόγιο σειρά μικροεφαρμογών (π.χ. από τον καιρό και βίντεο συλλογές εικόνων από το Flickr, μέχρι τις αναρτήσεις σας στο Twitter ή ψηφοφορίες) που μπορούν να εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο την αλληλεπίδραση του χρήστη με το ιστολόγιό μας.

1.Ποιοι μπορούν να φτιάχνουν εκπαιδευτικά ιστολόγια σήμερα;

  • Ένας Εκπαιδευτικός.
  • Επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί.
  • Μια σχολική τάξη.
  • Μια ομάδα μαθητών.
  • Μια σχολική μονάδα.
  • Στελέχη της εκπαίδευσης.
  • Ένας σύλλογος εκπαιδευτικών.

2.Για ποιους λόγους δημιουργούνται εκπαιδευτικά ιστολόγια;

  • Επικοινωνία με άλλους.
  • Βοήθεια στους μαθητές και υποστήριξη της διδασκαλίας.
  • Δημόσια προβολή μιας συλλογικής εργασίας.
  • Προσωπική έκφραση.
  • Ημερολόγιο μαθημάτων (Στα πλαίσια της εργασίας δημιουργείται ένα blog που χρησιμοποιείται ως ημερολόγιο)

1ο είδος:Ιστολόγιο εκπαιδευτικού που απευθύνεται στους μαθητές του.
Μπορεί να περιέχει βασικά σημεία της διδασκαλίας, ερωτήσεις αφόρμησης πριν τη διδασκαλία ενός αντικειμένου, πρόσθετο διδακτικό υλικό (video, εικόνες, ηχητικό κείμενο), προτάσεις για διάβασμα ή περιήγηση στο δίκτυο, σχολιασμό της επικαιρότητας, ανάθεση εργασιών προς τους μαθητές, ενημέρωση των γονέων κ.α. Δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το μέσο στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της τάξης τους. Η κατασκευή ενός ιστολογίου είναι ιδιαίτερα απλή, δεν κοστίζει τίποτα, και προσφέρει δυνατότητες προβολής και δημοσίευσης ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δημοσίευση ενός άρθρου επιτυγχάνεται με ένα κλικ του ποντικιού ενώ ακόμα απλούστερο είναι για έναν επισκέπτη του ιστολογίου να σχολιάσει κάποια δημοσίευση.

α)Στην πρώτη περίπτωση, συσσωρεύουν εκπαιδευτικό υλικό (ασκήσεις, σημειώσεις, κλπ) και το εκθέτουν προς σχολιασμό από μαθητές και συναδέλφους. Μέσα από αυτό το διάλογο, το υλικό διαδίδεται και βελτιώνεται.
Β)Στη δεύτερη και πιο διαδεδομένη περίπτωση, ο εκπαιδευτικός αναθέτει στους μαθητές μια σύνθετη ομαδική εργασία (project). Η δυνατότητα ομαδικής επεξεργασίας και επικοινωνίας που προσφέρει το ιστολόγιο, το κάνει ιδανικό για το συντονισμό της εργασίας. Αλλά και ο εκπαιδευτικός μπορεί να ελέγχει την πορεία εξέλιξης του έργου συνολικά και να παρεμβαίνει ισότιμα. Στο τέλος της εργασίας, η δουλειά που έχει γίνει είναι άμεσα δημοσιεύσιμη στον παγκόσμιο ιστό.

2ο είδος:Ιστολόγιο εκπαιδευτικού που απευθύνεται στους συναδέλφους του.
Στο περιεχόμενο του μπορούν να περιληφθούν, προτάσεις για τη διδασκαλία συγκεκριμένων αντικειμένων, ενημέρωση για ενδιαφέρουσα βιβλιογραφία και πηγές από το διαδίκτυο, προτεινόμενες πειραματικές δραστηριότητες, επισημάνσεις για τις παρανοήσεις των μαθητών, προσωπικές μαρτυρίες από τη ζωή του ανθρώπου που εργάζεται στο χώρο της εκπαίδευσης κ.α. Προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή αυτή της επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών στοχεύουν και τα ιστολόγια – κοινότητες. Μιλάμε για ιστολόγια στα οποία συν-γράφονται από περισσότερους από έναν εκπαιδευτικούς και προσπαθούν να αποτελούν σημεία συνάντησης απόψεων.

3ο είδος:Ιστολόγιο σχολικής τάξης.
Μπορεί να είναι το κοινό ιστολόγιο εκπαιδευτικού και μαθητών στο οποίο να καταγράφεται η καθημερινή δραστηριότητα της τάξης, η διδασκαλία ενός συγκεκριμένου αντικειμένου, μια εκπαιδευτική εκδρομή ή επίσκεψη, η ανάληψη μιας πρωτοβουλίας σχετικής με το περιβάλλον, την αγωγή υγείας, ο σχολιασμός ενός βιβλίου, η πορεία εργασίας στο πλαίσιο ενός project κ.α.

4ο είδος:Ιστολόγιο ομάδας μαθητών.
Είναι το ιστολόγιο μιας ομάδας μαθητών στο οποίο αναρτάται: Η πορεία εργασίας που έχουν ακολουθήσει στο πλαίσιο μιας δραστηριότητας που τους έχει ανατεθεί, μεμονωμένα ή εντός ενός ευρύτερου project στο οποίο μετέχει όλη η τάξη. Τελικά, η εργασία που δημοσιεύεται σε ιστολόγιο δεν τερματίζει με τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Το ιστολόγιο παραμένει στον παγκόσμιο ιστό, ανοιχτό σε σχολιασμούς και συζητήσεις και συνεχίζει να διαδραματίζει τον εκπαιδευτικό του ρόλο, τόσο προς τους μαθητές που το έφτιαξαν, όσο και προς άλλους (μαθητές άλλων σχολείων, επόμενες γενιές κτλ.) Οι μαθητές που συμμετέχουν στην εργασία, αισθάνονται ικανοποίηση με την ολοκλήρωση και την τόσο ζωντανή παρουσίασή της, ενώ μαθαίνουν να συνεργάζονται και μάλιστα ηλεκτρονικά.

5ο είδος:Ιστολόγιο σχολικής μονάδας.
Μερικές σχολικές μονάδες έχουν αναρτήσει ιστολόγια-εφημερίδες, στα οποία καταγράφονται ποικίλα στιγμιότυπα από τη δραστηριότητά τους (αγώνες της σχολικής ομάδας, παραστάσεις της θεατρικής ομάδας, παρουσίαση βιβλίων κ.α.) Με ένα ιστολόγιο οι μαθητές μπορούν να στήσουν τη σχολική εφημερίδα τους, να την ανανεώνουν συχνά και να τροφοδοτούν τα άρθρα τους με δημιουργικές συζητήσεις, είτε μεταξύ τους είτε και με συμμαθητές τους από άλλες τάξεις και σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα ή και σε άλλες χώρες.

6ο είδος:Ιστολόγιο στελέχους της εκπαίδευσης (Συμβούλου του Π.Ι., Σχολικού Συμβούλου, κλπ)
Πολλά στελέχη της εκπαίδευσης αλλά και παιδαγωγοί στο αμερικανικό αλλά και σε πολλά ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα, συνηθίζουν να συντηρούν ιστολόγια. Μέσω αυτών τους δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνούν, άμεσα και διαδραστικά τόσο με τους εκπαιδευτικούς, όσο και μεταξύ τους, να ενημερώνουν για την εργασία τους, τις εξελίξεις στην επιστήμη και την παιδαγωγική κ.α.


Επεξεργασία Βίντεο – JayCut (http://jaycut.com/ )
Το JayCut είναι ένα δωρεάν εργαλείο για την επεξεργασία βίντεο. Σας επιτρέπει να ανεβάσετε και να επεξεργαστείτε οποιοδήποτε αρχείο βίντεο μέσα από ένα διαδικτυακό πρόγραμμα περιήγησης. Μπορείτε επιπλέον να καταγράψετε ένα βίντεο με την κάμερα του υπολογιστή σας και στη συνέχεια να το επεξεργαστείτε. Σε αντίθεση με παρόμοιες εμπορικές εφαρμογές, δεν απαιτεί κάποια εγκατάσταση στον υπολογιστή σας, ούτε σημαντικούς υπολογιστικούς πόρους. Προσφέρει συνεργατική επεξεργασία των βίντεο, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να δουλέψετε μαζί με άλλους χρήστες. Εκτός από τη δημιουργία αρχείων βίντεο, επιτρέπει και τη δημιουργία παρουσιάσεων. Με το JayCut μπορείτε να κάνετε μίξη βίντεο και εικόνων, να προσθέσετε μουσική και εφέ, να δημιουργείτε εντυπωσιακές μεταβάσεις από μία σκηνή σε μια άλλη, να προσθέσετε υπότιτλους και να δημοσιεύσετε τις δημιουργίες σας στο YouTube, στο Facebook ή σε κινητά τηλέφωνα.

Επεξεργασία Εικόνας - Aviary Phoenix (http://www.aviary.com/tools/image-editor) 
Το διαδικτυακό εργαλείο Phoenix μας επιτρέπει να επεξεργαστούμε τις εικόνες μας με τρόπο παραπλήσιο με αυτόν του πιο γνωστού Adobe Photoshop και του Gimp. Με το Phoenix, κάποιος μπορεί να πραγματοποιήσει από απλό ρετουσάρισμα εικόνων, μέχρι και την εφαρμογή πολύπλοκων εφέ. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία εργαλείων επεξεργασίας και τη δυνατότητα να δουλέψει κάποιος σε διαφορετικά επίπεδα επεξεργασίας (layers) μέσα σε μια εικόνα.
Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του είναι ότι δύο ή περισσότερα άτομα μπορούν να επεξεργαστούν μαζί ένα αρχείο, ή ακόμα και να επεξεργαστεί κάποιος αρχεία που δεν ανήκουν απαραίτητα σε αυτόν (εφόσον το επιτρέπει ο ιδιοκτήτης τους). Επίσης, είναι δυνατός ο ορισμός συγκεκριμένων συνεργατών-φίλων που μπορούν να έχουν συγκεκριμένα προνόμια πάνω στα αρχεία.
Τα αρχεία μπορούν να εισαχθούν από άλλες εφαρμογές όπως το Flickr, το Picasa, και το Facebook ενώ μπορούν να αποθηκευτούν τόσο στο διαδίκτυο όσο και τοπικά στον υπολογιστή του χρήστη.

Ηλεκτρονικά παιδικά βιβλία – Zooburst (http://www.zooburst.com/)
Το εργαλείο Zooburst επιτρέπει τη δημιουργία 3D βιβλίων, δηλαδή τρισδιάστατων αναπαραστάσεων ιστοριών και σεναρίων σε ένα χώρο όπου μπορούν να πάρουν «ζωή» και να γίνει εύκολα και γρήγορα η αναπαραγωγή τους. Τα βιβλία που δημιουργούνται αποτελούνται από χαρακτήρες και αντικείμενα που μπορούν να προσθέσουν οι χρήστες είτε «ανεβάζοντας» δικά τους στοιχεία είτε χρησιμοποιώντας τα ήδη έτοιμα από μια ενσωματωμένη βάση με περισσότερες από 10,000 δωρεάν εικόνες.
Μετά τη δημιουργία του, το βιβλίο μπορεί να προβληθεί από διαφορετικές οπτικές γωνίες στο 3D χώρο, περιστρέφοντας τη κάμερα γύρω από αυτό. Τα αντικείμενα που απαρτίζουν το βιβλίο μπορούν να επιλεγούν με ένα απλό κλικ και στη συνέχεια να προβληθούν πληροφορίες για το καθένα από αυτά. Υπάρχει ακόμα δυνατότητα ηχογράφησης φωνής και ενσωμάτωσής της στους χαρακτήρες της ιστορίας.
Σημαντικό είναι επίσης ότι υπάρχει δυνατότητα ενσωμάτωσης του βιβλίου σε άλλες σελίδες όπως ιστολόγια, wiki και συνεπώς μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στο υπόλοιπο διδακτικό υλικό. Τέλος, τα βιβλία ZooBurst επιτρέπουν τη δημιουργία σχολίων (εφόσον το επιτρέψει ο συγγραφέας) και ουσιαστικά μπορούν να αποτελέσουν εικονικούς χώρους συζήτησης όπου οι αναγνώστες μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν ιδέες, να τις αξιολογούν κ.α.

Δημιουργία Comics - Pixton (http://www.pixton.com/)
Το Pixton είναι ένα online εργαλείο δημιουργίας κόμικς! Επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν εξαιρετικά εύκολα και γρήγορα τις δικές τους ιστορίες, με τους δικούς τους πρωταγωνιστές. Δεν απαιτεί κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις γραφιστικής, παρά μόνο φαντασία και όρεξη. Υπάρχουν έτοιμα πρότυπα κόμικς, αλλά δίνεται η ελευθερία για περαιτέρω αλλαγές για αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν περισσότερο. Σε κάθε σελίδα του κόμικ, εμφανίζεται μία οριζόντια και μία κάθετη μπάρα επιλογών, από την οποία μπορείτε να επεξεργαστείτε τους χαρακτήρες και τα λεγόμενά τους.
Όλα τα κόμικς μπορούν να εκτυπωθούν, να αποθηκευτούν στον υπολογιστή σας και να δημοσιευθούν σε κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook. Στη βασική του έκδοση το Pixton προσφέρεται δωρεάν. Αν θέλει ο εκπαιδευτικός να αξιοποιήσει τις προχωρημένες δυνατότητες που παρέχει το Pixton στα πλαίσια ενός σχολείου για έργα μεγαλύτερων ομάδων, τότε υπάρχει αντίστοιχη χρέωση.

Πολυμεσικές Παρουσιάσεις – Animoto (http://animoto.com)
Το Animoto επιτρέπει τη δημιουργία βίντεο-παρουσιάσεων για να μοιραστείτε τις φωτογραφίες σας με εντυπωσιακά εφέ κίνησης, συνοδευόμενες από το αγαπημένο σας τραγούδι. Το Animoto αναλύει τις φωτογραφίες και τη μουσική σας και συγχρονίζει ήχο και εικόνα σε ένα μοναδικό βίντεο στο οποίο γίνεται η παρουσίαση των εικόνων σας. Το βίντεο μπορείτε να το κατεβάσετε ή να το μοιραστείτε online στο YouTube, Facebook, MySpace, Friendster ή όπου αλλού θέλετε. Το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει πραγματικά ως δημιούργημα επαγγελματία.
Για να δημιουργήσετε το δικό σας βίντεο επιλέγετε πρώτα τις φωτογραφίες που θέλετε να ενσωματώσετε και τις ανεβάζετε από τον υπολογιστή σας ή από κάποια ιστοσελίδα όπως το Flickr. Μετά επιλέγετε τη σειρά εμφάνισης των φωτογραφιών και σε ποιες από αυτές θέλετε να δώσετε περισσότερη έμφαση. Τέλος ανεβάζετε το μουσικό κομμάτι με το οποίο θα συνοδεύσετε το βίντεο ή επιλέγετε ένα από την υπάρχουσα συλλογή. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το Animoto, ενώ σας ενημερώνει για τα στάδια της παραγωγής του βίντεο μέχρι την ολοκλήρωσή του.
Όταν ένας εκπαιδευτικός δημιουργήσει ένα λογαριασμό στο Animoto έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει λογαριασμούς και για τους μαθητές του, δίνοντας το email τους. Το Animoto στη δωρεάν του έκδοση σας επιτρέπει να δημιουργήσετε παρουσιάσεις διάρκειας 30 δευτερολέπτων τις οποίες μπορείτε να μοιραστείτε διαδικτυακά αλλά όχι να τις «κατεβάσετε» στον προσωπικό σας υπολογιστή.

ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ WEB 2.0

Οι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να διδάσκουν κυρίως με βάση γραπτό υλικό, αν και τον τελευταίο καιρό γίνεται μια στροφή σε πρωτοβουλίες Web 2.0
Τώρα οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν όλο το υλικό που χρειάζονται, δωρεάν στο Διαδίκτυο.
Υπάρχει μια δημοφιλής υπόθεση ότι τα Web 2.0 εργαλεία είναι πολύ αποτελεσματικά για τους μαθητές και πιστεύουμε ότι, σε κάποιο βαθμό, αυτό πράγματι ισχύει για ορισμένους. Ωστόσο, δε λειτουργεί τόσο, όσο αναμενόταν. Γιατί; Μήπως επειδή οι εκπαιδευτικοί δεν προσπαθούν; Όχι. Σε κάθε σχολείο, υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας οπαδών των νέων τεχνολογιών και, γενικά, οι υπόλοιποι κινητοποιούνται. Νομίζουμε όμως ότι υπάρχουν άλλες δυσκολίες.
Για παράδειγμα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν Web 2.0 εφαρμογές για να συνεργάζονται οι μαθητές, υποθέτοντας πως τους αρέσει, αφού χρησιμοποιούν ήδη εκτενώς msn, facebook κλπ. Ως εκ τούτου, το μήνυμά μας είναι ότι αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε το Web 2.0 προς όφελός μας, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη δυναμική του και να σχεδιάσουμε μια συνέχεια μεταξύ διασκέδασης και σχολικής χρήσης.

Πηγή: Vickery, Graham; et al. (2007). Participative web and user-created content: web 2.0, wikis and social networking.


Γεωργιάδης  Ρέμος
Γρηγορόπουλος Γιώργος
Παναγιωτίδης Αλέξης 
Στραπάτσας  Αχιλλέας
Χριστοδουλίδης Θεοδόσης