Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ολοκλήρωση Ερευνητικής Εργασίας

Στις 11 Μαΐου 2012 ολοκληρώθηκε η Ερευνητική Εργασία  «Δείξε μου τα ρούχα σου να σου πω ποιος είσαι. Είμαστε τελικά ότι φοράμε; »
Αρχίσαμε με ένα brainstorming πάνω στα "ρούχα". Στην συνέχεια βασισμένες πάνω στο κείμενο "Ο άνθρωπος και το φόρεμα" του Ε. Π. Παπανούτσου οι ομάδες προσπάθησαν να εκφράσουν τις απόψεις τους πάνω σε δύο θέματα: 1. Η προσέγγιση του εσωτερικού κόσμου ενός ανθρώπου μέσα από την εξωτερική του εμφάνιση & 2. Η ερμηνεία της συμπεριφοράς των νέων που ντύνονται προκλητικά και εξεζητημένα: Μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη συμπεριφορά ορισμένων νέων που ντύνονται προκλητικά και εξεζητημένα εξετάζοντας τόσο εξωτερικούς (κοινωνικούς) όσο και εσωτερικούς (την προσωπικότητα του ατόμου) παράγοντες; 


Τέλος οι ομάδες ασχολήθηκαν με τις οκτώ θεματικές που ακολουθούν

1. Η διάσταση της ενδυμασίας και της μόδας : Τι δηλώνουν τα ρούχα μας; Ποια είναι η σημασία της ενδυμασίας και της μόδας στη ζωή μας;

2. Η ιστορία της μόδας

3. Ρούχα και ρατσιστικά στερεότυπα

4. Η καταναλωτική μας σχέση με τα ρούχα

5. Η άποψη των γονιών για την νεανική - σχολική μόδα

6. Θεατρικό Κοστούμι

7. Κατασκευή ρούχων: Οι πρώτες ύλες

8. Οι συνθήκες παραγωγής των επώνυμων ρούχων


Η υπεύθυνη καθ/τρια  Αθηνά Κοσσυβάκη

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Κατασκευή ρούχων: Οι πρώτες ύλες

ΒΑΜΒΑΚΙ
Μια από τις πιο σημαντικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ρούχων είναι το βαμβάκι. Το βαμβάκι είναι ένα πολύ άνετο, απαλό και συνηθισμένο φυσικό υλικό. Είναι ένα μονωτικό υλικό και έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Ένα από αυτά τα πλεονεκτήματα είναι ότι δεν λιώνει όταν βρίσκεται κοντά σε φωτιά και συνεπώς είναι δύσκολο να καεί. Το βαμβάκι στα παλιά χρόνια ξεκίνησε από την Ασία και την Αφρική και καλλιεργείται κυρίως για τις ίνες του. Στην Ελλάδα το βαμβάκι για πρώτη φορά ήρθε από την Ασία το 325 π. Χ κατά την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. Τα παλιά χρόνια το βαμβάκι το ανέφεραν ως δέντρο και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ότι καλλιεργούσαν δενδροειδείς ποικιλίες βαμβακιού. Η καλλιέργεια του βαμβακιού άρχισε στην Ελλάδα από την εποχή του Παυσανία το 2 μ. Χ με το όνομα «βύσσος». Η καλλιέργειά του αυξήθηκε περίπου το 550 μ.Χ. Στην υφαντουργία οι ίνες του αποτελούν την κυριότερη ύλη. Τα βαμβακερά υφάσματα είναι άριστης ποιότητας αν και στην σημερινή εποχή τα έχουνε αντικαταστήσει με συνθετικά υλικά που βέβαια συμφέρουν διότι κοστίζουν λιγότερο. Η Κίνα έχει την μεγαλύτερη παραγωγή βαμβακιού στον κόσμο. Μετά ακολουθούν η Ινδία, η Η.Π.Α, η Ρωσία, το Πακιστάν και η Βραζιλία. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 4.300.000 στρέμματα το 2000 και η ετήσια παραγωγή έφτανε τους 435.000 τόνους. Το μεγαλύτερο ποσοστό του Ελληνικού βαμβακιού καταναλώνεται εγχώρια ενώ το υπόλοιπο συνήθως εξάγεται σε μορφή νημάτων. Από το 2008 λόγω της μικρότερης προσφοράς οι τιμές του βαμβακιού έχουν αυξηθεί. Οι χώρες της υποσαχάρειας ζώνης (π. χ Αφρική) επέφεραν αυξημένες τιμές για το βαμβάκι σε σύγκριση με τις παγκόσμιες τιμές. Άρα αυτό το μερίδιο των χωρών στο παγκόσμιο εμπόριο έχει σημειώσει πτώση από αυτό που ήτανε το 2003 και 2004. Σχεδόν όλο το εμπόριο βαμβακιού επιτελείται με βάση το δολάριο Αμερικής. Με το ευρώ είναι περίπου το διπλάσιο από το δολάριο. Αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η παραγωγή και οι εξαγωγές να μικρύνουν παρόλο που το παγκόσμιο εμπόριο δυνάμωνε. 

http://www.projob.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=5

ΜΕΤΑΞΙ
Το μετάξι είναι μια από τις πιο σημαντικές υφαντικές ίνες που την κάμπια του μεταξοσκώληκα για να περάσει μια συγκεκριμένη φάση στην μεταμόρφωσή της. Η παραγωγή του ακατέργαστου μεταξιού φτάνει περίπου στις 30.000 τόνους τον χρόνο. Η μεγαλύτερη χώρα στην παραγωγή μεταξιού είναι πρώτα η Ιαπωνία και μετά η Κίνα. Τελευταία έχει μειωθεί η παραγωγή λόγω του τεχνικού μεταξιού και των συνθετικών υλικών. Στην Ελλάδα η παραγωγή από 3.000 μειώθηκε και έφτασε τους 630 τόνους με κίνδυνο να μειώνεται συνεχώς.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%B9

ΛΙΝΑΡΙ
Το λινάρι διαθέτει κλωστικές ίνες από τις οποίες κατασκευάζονται λίνα υφάσματα. Έρχεται από την Ασία και είναι ένα από τα αρχαιότερα κλωστικά φυτά. Το 3400 π. Χ στην Αίγυπτο οι άνθρωποι κατασκεύασαν ρούχα και υφάσματα από λινάρι. Στις πυραμίδες ορισμένες φορές οι μούμιες ήτανε τυλιγμένες με ύφασμα από λινάρι. Το λινάρι διαδόθηκε από την Αίγυπτο και μετά στις άλλες χώρες της Μεσογείου και αργότερα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα λινά υφάσματα είναι εξαιρετικής ποιότητας, έχουνε ελαστικότητα και σκληρή υφή και αυτός είναι ένας λόγος που τα λινά υφάσματα τσαλακώνονται εύκολα και είναι αρκετά δύσκολα στο σιδέρωμα. Το λινάρι έχει την δυνατότητα να απορροφά και να απελευθερώνει υγρασία για αυτό τα λινά είναι εξαιρετικά δροσερά. Εκτός από ενδύματα αυτό το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για επένδυση επίπλων. Την μεγαλύτερη παραγωγή σε λινάρι την έχει η Ρωσία, στην συνέχεια η Γαλλία, η Λευκορωσία, η Ινδία και η Λιθουανία. Στην Ελλάδα όμως η παραγωγή του περιορίζεται στη Μεσσηνία γιατί είναι σε μικρή έκταση. 

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9


ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΑΣ/ΒΑΜΒΑΚΙΕίναι ένα πολύ ανθεκτικό υλικό διότι είναι ένας συνδυασμός βαμβακιού και του πολυεστέρα και βοηθά να κρατιούνται τα ρούχα για πολύ καιρό χωρίς να έχουνε υποστεί καμία φθορά. Το χρώμα και το σχήμα των ρούχων εξαρτώνται από το βαμβάκι που έχει την δυνατότητα να αναπνέει σε συνδυασμό την ανθεκτικότητα του πολυεστέρα. Για αυτό τα ρούχα που έχουν κατασκευαστεί με πολυεστέρα/βαμβάκι είναι ιδανικά για τα άτομα που κάνουν σκληρή δουλειά και χρειάζονται ανθεκτικότητα στα ρούχα. 

http://www.projob.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=5 
ΜΑΛΛΙ(ΕΡΙΟ)
Το μαλλί παράγεται κυρίως από το πρόβατο. Μερικές φορές μπορεί όμως να παράγεται και από το τρίχωμα της κατσίκας, της καμήλας, κλπ. Το μαλλί είναι κακός αγωγός λόγω του ότι το μαλλί απορροφά την υγρασία. Οι βασικές κατηγορίες στις οποίες κατατάσσονται τα μάλλινα υφάσματα είναι οι εξής:
Κασμίρια
Αλπακά
Βικούνια
Μοχέρ
Καμηλό

http://www.decobook.gr/texnika-arthra/diafora/871-2012-01-04-07-48-14 
ΝΑΙΛΟΝ
Πρώτη ύλη του νάιλον είναι η φαινόλη. Οι ίνες του είναι αρκετά ελαστικές και ελαφριές και έχουνε μεγαλύτερη αντοχή από τις ίνες του μεταξιού. 

http://www.decobook.gr/texnika-arthra/diafora/871-2012-01-04-07-48-14

Επιμέλεια: Peloradim

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Θεατρικό Κοστούμι


      Βασική προϋπόθεση για ένα επιτυχημένο  θεατρικό έργο είναι ο ρουχισμός των ηθοποιών. Καθένα από τα ρούχα που φιλοξενούνται στο θέατρο κουβαλά τη δική του μικρή ιστορία. Κάθε ρούχο που χρησιμοποιείται σε μια παράσταση έχει τον δικό του κωδικό και καταγράφεται μαζί με τον ηθοποιό που το φόρεσε, την ημερομηνία της παράστασης καθώς και κάθε άλλη πληροφορία για το ρούχο. Η αποθήκευση των ενδυμασιών των παραστάσεων που κατεβαίνουν σε κάποιο χώρο οι πολλές επαναλήψεις έργων και η επαναχρησιμοποίηση κοστουμιών ή αξεσουάρ που ταιριάζουν εικαστικά σε άλλη παράσταση δημιούργησαν την ανάγκη για το ‘ιματιοφυλάκιο’(χώρος αποθήκευσης των κοστουμιών. Όταν δεν υπάρχει λοιπόν πολύς χρόνος προκειμένου να συγκεντρωθούν τα κατάλληλα ρούχα για την παράσταση η κατάσταση διευκολύνεται με το να υπάρχουν αρκετά ρούχα συγκεντρωμένα στο βεστιάριο. Επομένως αρκεί η σωστή επιλογή του κατάλληλου ρούχου για την  αντίστοιχη παράσταση. Κάποια κοστούμια προέρχονται κυρίως από το βεστιάριο άλλα είναι καινούρια και ραμμένα από τις μοδίστρες για τον κάθε ρόλο και ηθοποιό. Σχεδόν πάντα όμως γίνονται καινούριες αγορές και παραλλαγές που να εξυπηρετούν τις ανάγκες της κάθε παράστασης. Όσον αφορά τις μεταποιήσεις επιτρέπονται μόνο όταν δεν αλλάζει το είδος του ρούχου, για παράδειγμα ένα φόρεμα δεν μπορεί να γίνει φούστα κ. λ. π. Οι μοδίστρες βέβαια φέρνουν το κοστούμι στα μέτρα του ηθοποιού και το διακοσμούν ή το τροποποιούν σε συνεργασία με τον ενδυματολόγο.
     Στο θέατρο λειτουργούν οι νόμοι της αισθητικής. Πρόκειται επομένως για μια τεχνητή εικόνα. Ακόμα και στην περίπτωση της πιο ρεαλιστικής σκηνογραφίας η επιδίωξη της αλήθειας δεν απαλλάσσει από την υποχρέωση της ομορφιάς. Η ενδυμασία δεν έχει μόνο αναπαραστατικό χαρακτήρα αλλά και λειτουργικό. Οφείλει να αναδείξει την παρουσία του ηθοποιού, να ευκολύνει τις κινήσεις του, να υπηρετεί τις ανάγκες της παράστασης. Επομένως υπακούει σε κριτήρια που έχουν λιγότερο σχέση με την αλήθεια και περισσότερο με τις συμβάσεις του θεάτρου.          

Πηγές 
Παπανδρέου Νικηφόρος, Περί θεάτρου, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 1994
Επιμέλεια:   Trendy & Fashion

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Η άποψη των γονιών για την νεανική - σχολική μόδα


Τα μέλη τεσσάρων ομάδων πήραν μικρές συνεντεύξεις από τους γονείς τους. 
Σκοπός των συνεντεύξεων αυτών ήταν να μάθουμε
  • την γνώμη των γονιών για την νεανική μόδα του σήμερα,
  • πόσο διέφερε από την αντίστοιχη της εποχής τους και κατά πόσο ήταν όμοια,
  • εάν φορούσαν οι γονείς κάποια «στολή» στο σχολείο


Ερωτήσεις σε γονείς για την νεανική μόδα
Επιμέλεια :Peloradim

1) Κατά πόσο διέφερε η νεανική μόδα από τη σημερινή?
    Αρκετά, άλλη εποχή, άλλο style ντυσίματος. Τότε στη μόδα ήταν τα ψηλοκάβαλα παντελόνια, οι καμπάνες, τα πολύχρωμα ρούχα. Ενώ τώρα το δασικό χρώμα στη μόδα είναι το μαύρο.

2) Ποιες είναι οι ομοιότητες?
    Και στις δύο περιπτώσεις και εσείς και εμείς ακολουθούμε τη μόδα. Ακόμη πολλά style ρούχων που ήταν στη μόδα τότε τη δεκαετία του 80΄ ξαναέρχονται πάλι σίγουρα πιο καλοραμμένα από μεγάλους σχεδιαστές και με περισσότερο γούστο και φαντασία. Ακόμη κουρέματα, χρώματα μαλλιών και βαψίματα. Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες που περνούν από δεκαετία σε δεκαετία και είναι ακόμη στη μόδα.

3) Ήταν το ντύσιμο λιγότερο ή περισσότερο σεμνό από το σημερινό?
    Σίγουρα ήταν πιο σεμνό, επειδή δεν ήταν τότε της μόδας τα χαμηλοκάβαλα παντελόνια οι κοντές φούστες/φορέματα και οι 15ποντες γόβες. Ακόμη και όταν βάζαμε ένα κοντό μπλουζάκι οι γονείς μας, μας έκαναν παρατηρήσεις, όπως τώρα εμείς κάνουμε Σε εσάς. Ήταν βέβαιο μέχρι να συνηθίσουν και να καταλάβουν πως είναι στη μόδα και θα φορεθεί από όλους.

4) Φορούσατε στολή για το σχολείο?
     Ναι φορούσαμε. Το χρώμα τους ήταν μπλε και όλα τα κορίτσια φορούσαν φορέματα.

5) Τι σκέφτεστε για τα ρούχα που φορούν σήμερα οι έφηβοι?
    Υπάρχουν πιο πολλά style ντυσίματος από τότε που αντιπροσωπεύουν τον καθένα. Ακόμη οι έφηβοι πλέον επηρεάζονται περισσότερο σήμερα από τη μόδα. Τα ντυσίματα είναι πιο προκλητικά για αυτή την ηλικία και τέλος οι έφηβοι σήμερα δεν έχουν τον κώδικα ντυσίματος που είχαμε εμείς, όχι μόνο για το σχολείο αλλά και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες.


  
                                     Συνέντευξη από γονείς
Επιμέλεια: Trendy & Fashion

Κάθε εποχή είχε να προβάλλει το δικό της στυλ. Μπορεί για παράδειγμα σήμερα να επικρατεί μια μόδα που στο παρελθόν να μην άρμοζε και να μην ήταν στην νοοτροπία των ανθρώπων. Επομένως, δεν μπορούμε να πούμε ότι η σημερινή μόδα διαφέρει από αυτή στα παλιά χρόνια καθώς κάθε εποχή έχει το δικό της στυλ. Η μόδα έχει πολλά πρόσωπα και πολλές επιλογές, η μοναδικότητα και η προσωπικότητα είναι αυτά που χαρακτηρίζουν το στυλ του καθενός. Αυτό που θα μπορούσαμε με σιγουριά να πούμε είναι ότι και στο παρελθόν υπήρχαν διάφορες ομάδες νέων που είχαν ένα δικό τους στυλ, έναν δικό τους τρόπο εξωτερίκευσης του εαυτού τους. Σήμερα οι νέοι έχουν υιοθετήσει ένα δικό τους στυλ. Κάθε ηλικία έχει ρούχα που την αντιπροσωπεύουν κατάλληλα και ταιριάζουν απόλυτα σ’ αυτήν. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το ρούχο πρέπει να είναι σε ένα βαθμό σεμνό, ώστε να μην δείχνει μια εικόνα εντελώς αντίθετη για τον άνθρωπο. Τα ρούχα μάλιστα των νέων έχουν να κάνουν και με τον χαρακτήρα του καθενός, αυτό που πιστεύει, τις νοοτροπίες του αλλά και αυτό που τον εκφράζει.


Πάντα οι έφηβοι θέλουν να φαίνονται όμοιοι. Πιστεύουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν την ένταξη τους σε ομάδες αλλά και την προσοχή των άλλων ανθρώπων. Δεν θέλουν μάλιστα να φαίνεται η εμφάνιση τους ακριβοπληρωμένη. Το ντύσιμο στο παρελθόν και στο σήμερα ήταν όσο σεμνό έπρεπε να είναι. Απλά στο παρελθόν υπήρχαν πολλές απαγορεύσεις από τους γονείς και  από τους καθηγητές. Οι νέοι σήμερα με τα ρούχα που φοράνε δείχνουν λιγότερο κομψοί από όσο πρέπει και επιμελώς ατημέλητοι. 




Ερωτήσεις σε γονείς για την νεανική μόδα
Επιμέλεια: Μιχελακάκη Χριστίνα (Fashion in Action)

1)     Κατά πόσο διέφερε η νεανική μόδα από τη σημερινή?
     Η μόδα στη δεκαετία του '70 - '80 ήταν πολύ διαφορετική από σήμερα: φαρδιά ρούχα, μεγάλοι γιακάδες, πολλά χρώματα, μεγαλύτερη απλότητα και λιτότητα, αλλά πάντως, ίδιος ο στόχος, να αναδειχθεί μέσα από την ενδυμασία το πνεύμα της εποχής: επαναστατικότητα και μετά χίππυ ιδεώδη, ελευθερία, κυρίως στις σχέσεις των φύλων.

2)     Ποιες είναι οι ομοιότητες?
     Η διάθεση να εκφραστούν τα νεαρά άτομα μέσα από τη μόδα. Για αυτό και μία μειονοτική ομάδα, αυτή των πιό "μοδάτων" της εποχής, ξεχώριζε φορώντας στενά παντελόνια, πουκάμισα, μπλουζάκια και μυτερά παπούτσια, σε αντίθεση προς το καθαρά ροκ στυλ της πλειοψηφίας.

3) Ήταν το ντύσιμο λιγότερο ή περισσότερο σεμνό από το σημερινό?
    Ήταν πιο σεμνό συνολικά, λόγω των διάφορων καταπιεστικών αρχών που    επικρατούσαν, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο. Πάντως, ορισμένοι ξέφευγαν, μιμούμενοι ευρωπαϊκά πρότυπα και γίνονταν δακτυλοδεικτούμενοι.

4) Φορούσες στολή για το σχολείο?
 Όχι πιά στα τέλη της δεκαετίας του '70.

5) Τι σκέφτεσαι για τα ρούχα που φοράνε σήμερα οι έφηβοι?
 Ότι είναι διαφορετικά από την εποχή μου, πιό επιτηδευμένα, πιό ακριβά, πιό σύνθετα,  χωρίς να ξενίζει η τάση των νέων να εκφράσουν μέσα από τη μόδα τις σκέψεις και τις αντιλήψεις τους, κάτι που πάντα υπήρχε. Μόνο που σήμερα τείνει προς την υπερβολή. Ο καταναλωτισμός βλέπετε 


Η ΠΟΔΙΑ, ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΝΔΥΜΑ ΈΩΣ ΤΟ 1987
Οι μαθητές των παλαιοτέρων χρόνων φορούσαν σχολική στολή. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των γονιών μας, πληροφορηθήκαμε ότι οι στολές αυτές λέγονταν ποδιές. Η ποδιά των κοριτσιών αποτελούνταν από ένα μπλε φόρεμα κάτω από το γόνατο και στο λαιμό είχε λευκό γιακά. Ακόμα φορούσαν λευκά σοσόνια και μαύρα παπούτσια. Τα μαλλιά τους ήταν πιασμένα με κορδέλα στις αποχρώσεις του λευκού και του μπλε. Αντίθετα, τα αγόρια ντύνονταν κατά βούληση, αλλά μέσα στα πλαίσια της ευπρέπειας δηλαδή ένα παντελόνι και πουκάμισο.
Οι γονείς μας φορούσαν ποδιά μέχρι το τέλος της φοίτησης τους, δηλαδή την 6η γυμνασίου. Η γνώμη τους για την ποδιά είναι θετική, καθώς οι ποδιές χάριζαν την ισότητα στους μαθητές χωρίς οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις και αντικατόπτριζε μια σχολική εικόνα χωρίς ενδυματολογικές ακρότητες. 


Επιμέλεια: Πουά

Η καταναλωτική μας σχέση με τα ρούχα


Αποτελέσματα που προέκυψαν από επεξεργασία  και αποκωδικοποίηση ερωτηματολογίων σχετικά με τις καταναλωτικές μας επιλογές στα ρούχα.
Οι πέντε ομάδες απευθύνθηκαν σε διαφορετικά ηλικιακά κοινά.
Πηγές & έμπνευση για την δημιουργία των ερωτηματολόγιων
·        Α.Ποια είναι η καταναλωτική μας σχέση με τα ρούχα; (Ερευνητική Εργασία με θέμα: «Τα ρούχα μας … αυτοί οι άγνωστοι!» της φιλολόγου, Κατερίνας Μπαζίγου σελ.222 – 225) από το βιβλίο : Η καινοτομία των Ερευνητικών Εργασιών στο Νέο Λύκειο, Βιβλίο Εκπαιδευτικού, του Η. Ματσαγγούρα
·        «Το ερευνητικό ερωτηματολόγιο» από το βιβλίο Μεθοδολογία Επιστημονικής Έρευνας, Τόμος 2, του Ι. Παρασκευόπουλου, 1993,  σελ. 99 – 126, Αθήνα


Ερωτηματολόγιο Νο 1
Επιμέλεια : Άσσος στο Αμάνικο





 Ερωτηματολόγιο Νο 2 Επιμέλεια: Fashion in action

Ερωτηματολόγιο Νο 3 Επιμέλεια: PELORADIM

Ερωτηματολόγιο Νο 4 Επιμέλεια: Trendy & Fashion


 Ερωτηματολόγιο Νο 5 Επιμέλεια: Πουά

Ρούχα και ρατσιστικά στερεότυπα




http://www.in2life.gr/features/notes/articles/209331/article.aspx

Ο ρατσισμός των ρούχων

http://news247.gr/kosmos/news/dwsto_sth_gynaika_soy_na_to_plunei.1680642.html
                                                                                                                                                       

                                                                                                                                                                 Επιμέλεια: Άσσος στο Αμάνικο

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Fashion History in the Web

Sixties and Nineties




Επιμέλεια: Fashion in Action


Η μόδα και οι εκπρόσωποι της : 1920 - 1990


Επιμέλεια PELORADIM

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Η ιστορία της μόδας

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΔΑΣ
Επιμέλεια: Άσσος στο Αμάνικο"



Η ιστορία της μόδας μέσα από μία σειρά φωτογραφιών



Πηγή: Η  μόδα ανά δεκαετία

Επιμέλεια: "Trendy & Fashion"

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Η διάσταση της ενδυμασίας και της μόδας

ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΑΣ;  ΠΟΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ;

Η ενδυμασία έχει πολύ σημασία στη ζωή του ανθρώπου: Είναι απαραίτητη για την υγεία καθώς προστατεύει το σώμα από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Συνδέεται με τον χαρακτήρα του ανθρώπου, αφού ο κάθε άνθρωπος διαλέγει τον τρόπο της ενδυμασίας του ανάλογα με την προσωπικότητα του.
Η ενδυμασία και η μόδα μας επηρεάσει αρνητικά αλλά και θετικά :
·        Θετικά: Καλλιεργούν και αναπτύσσουν την φαντασία. Ενισχύουν την οικονομία με την αύξηση των εξαγωγών. Καταπολεμούν την ανεργία με την δημιουργία θέσεων εργασίας. Προσφέρουν την δυνατότητα να εκφραστούν η προσωπική ελευθερία και διάφορα κοινωνικά κινήματα.
·        Αρνητικά: Αυξάνουν το καταναλωτικό πνεύμα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οικονομικά προβλήματα. Γεννούν άγχος και αγωνία. Στερούν από τον άνθρωπο ελεύθερο χρόνο και ψυχαγωγία. Καλλιεργούν τον μιμητισμό. Αλλοτριώνουν τον άνθρωπο με προβολή ασήμαντων προτεραιοτήτων και συντρίβουν την προσωπικότητα.
(Επιμέλεια: Ο άσσος στο αμάνικο)


Ο ρόλος της ενδυμασίας στη ζωή του ανθρώπου : Όμοια με το θέατρο, αλλάζουμε κοστούμια ανάλογα με το έργο, τη σκηνή, το ρόλο, τα συναισθήματα. Είτε ντυνόμαστε με την τελευταία λέξη της μόδας είτε φοράμε και ξαναφοράμε τα ρούχα που πιστεύουμε ότι μας ταιριάζουν, τα ρούχα είναι μία απεικόνιση του εσωτερικού μας κόσμου, αυτού που δείχνουμε σε όλους. Μπορούμε, άλλωστε, να το διαπιστώσουμε και στον εαυτό μας. Όταν βρεθούμε σε μία αίθουσα με κόσμο, όταν είμαστε καλεσμένοι σε ένα φιλικό σπίτι μαζί με ανθρώπους που γνωρίζουμε λίγο ή καθόλου, τι είναι αυτό που μας κάνει να διαμορφώσουμε μία πρώτη εντύπωση για τους γύρω μας; Είναι το πρόσωπο, τα μαλλιά, η στάση και ασφαλώς τα ρούχα, και μπορούν να επηρεάσουν αρκετά τα συναισθήματα συμπάθειας ή αντιπάθειας που αναπτύσσουμε για κάποιον άνθρωπο. Βέβαια αν είμαστε «θύματα της εικόνας», τότε μπορεί να τον απορρίψουμε ή να χάσουμε κάθε ενδιαφέρον να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Ίσως, μάλιστα, είμαστε τέτοια θύματα περισσότερο από όσο θέλουμε να το παραδεχτούμε.

Μόδα είναι : η τάση που επικρατεί κατά περιόδους και αφορά την ένδυση και γενικότερα τον τρόπο συμπεριφοράς και σκέψης ανάμεσα στα μέλη ενός κοινωνικού συνόλου. Η μόδα έχει χαρακτήρα εφήμερο και διαρκώς μεταβαλλόμενο και χαρακτηρίζεται από μεταβλητότητα, μαζοποίηση, τυποποίηση και ομαδικότητα. Η μόδα συνδέεται πολλές φορές με την έννοια «στυλ» που δεν είναι τίποτε άλλο από την αρμονία που αποπνέει η εμφάνιση ενός ανθρώπου όταν νιώθει άνετα και καλά μέσα στα ρούχα του, όταν νιώθει ότι τον αντιπροσωπεύουν.
            Η μόδα είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με θετικές και αρνητικές συνέπειες. Θετικές συνέπειες είναι ότι αναπτύσσει τη φαντασία, ενισχύει την οικονομία καταπολεμώντας και την ανεργία, αλλά και εκφράζει τους ανθρώπους και τα διάφορα κοινωνικά σύνολα. Από την άλλη υπάρχουν και αρνητικά στοιχεία που σχετίζονται με τη μόδα: ενισχύει τον καταναλωτισμό, στερεί ελεύθερο χρόνο και χρήμα, καλλιεργεί τον μιμητισμό και αλλοτριώνει τις προσωπικές επιλογές των ανθρώπων.
            Η μόδα συνεπώς αποτελεί βασικό στοιχείο της σημερινής ζωής για αυτό και δεν μπορεί να καταργηθεί. Θα πρέπει όμως να μην επιζητούμε την τέλεια εμφάνιση επηρεαζόμενοι από πρότυπα αλλά αντίθετα να αναπτύσσουμε προσωπικές απόψεις.

Η ενδυμασία και η μόδα επηρεάζουν την καθημερινότητα μας ….. 
            Το ντύσιμο είναι μία μορφή επικοινωνίας. Βρίσκεται στο σύνορο ανάμεσα σε μας και στον εξωτερικό κόσμο. Το ένδυμα ανήκει σε μας. Είναι κομμάτι μας, αφού το επιλέγουμε, το «φέρουμε» πάνω μας, και ταυτόχρονα είναι κάτι που ήδη βρίσκεται έξω από εμάς. Μπορούμε να πούμε ότι με αυτά που φοράμε έχουμε μία προσωπική συνομιλία με τον κόσμο, έτσι όπως τον αντιλαμβανόμαστε. Είναι αξιοθαύμαστο το πώς το ένδυμα (ο τρόπος που ντυνόμαστε) μπορεί να είναι ταυτόχρονα ένα παραβάν που μας κρύβει και μία οθόνη όπου προβάλλεται ο εαυτός μας. Δεν δίνουν όλοι την ίδια σημασία στα ρούχα και στην εμφάνιση τους. Για κάποιους είναι «αναγκαίο κακό», και εκτός από κάποιες ιδιαίτερες περιστάσεις, διαλέγουν ρούχα πρακτικά έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ασχοληθούν πολλή ώρα με το καθημερινό τους ντύσιμο. Για άλλους το ντύσιμο είναι μία τελετουργία: αρχίζει με την αγορά, τους κατάλληλους συνδυασμούς ρούχων, παπουτσιών και αξεσουάρ και τους οδηγεί σε μία καθημερινή φροντίδα μέχρι την πιο μικρή λεπτομέρεια. Συνεπώς τα ρούχα αποκαλύπτουν αρκετά πράγματα για εκείνους που τα φοράνε, μπορεί όμως να πέσουμε και έξω και να σχηματίσουμε λάθος γνώμη κρίνοντας κάποιον μόνο από την εξωτερική του εμφάνιση 

Τι μας κάνει να ενδιαφερόμαστε για τη μόδα; Πολλοί είναι οι παράγοντες που προκαλούν και ενισχύουν το κοινωνικό φαινόμενο της μόδας: οικονομικοί, κοινωνικοί, πνευματικοί και ψυχολογικοί.
·        Οικονομικοί: Εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοπτικές εκπομπές ασχολούνται με την μόδα που αποτελεί την ενσάρκωση του σύγχρονου οικονομικού και καταναλωτικού πνεύματος.     
·        Κοινωνικοί: Η κοινωνική μας θέση προσδιορίζεται ανάλογα με την δυνατότητα μας να παρακολουθήσουμε την ακριβή ή την φθηνή «εκδοχή» της μόδας, φαινόμενο στο οποίο είναι συνήθως πιο επιρρεπείς οι γυναίκες. Μέσα από τη μόδα κάποια τα άτομα προσπαθούν να εκφραστούν  και προβληθούν προσωπικά.
·        Πνευματικοί: Τα περιορισμένα πνευματικά ενδιαφέροντα διευκολύνουν την προβολή και υιοθέτηση ενδυματολογικών προτύπων που προβάλλουν οι διάφοροι οίκοι μόδας. Ο μιμητισμός του σύγχρονου ανθρώπου στο γενικότερο πνεύμα της παγκοσμιοποίησης. Και τέλος οι αισθητικές αντιλήψεις που διαμορφώνονται ανάλογα με τα δεδομένα κάθε εποχής.
·        Ψυχολογικοί: Η φυσική φιλαρέσκεια του ανθρώπου, η διάθεση για κομψότητα και η τάση να ξεχωρίζει από τους άλλους και να εντυπωσιάζει, η ματαιοδοξία. Η ανάγκη ορισμένων να καλύψουν φυσικές ατέλειες τους οδηγεί στη μόδα. Η μονοτονία του περιβάλλοντος και του σύγχρονου τρόπου ζωής αναζητά τη διαφορετικότητα στη μόδα. Άτομα ματαιόδοξα με εσωτερικό κενό προσπαθούν να προβληθούν με τη μοντέρνα εξωτερική τους εμφάνιση.
Όσον αφορά τους νέους ταυτίζουν την αντιδραστικότητα τους υιοθετώντας τις προτάσεις της μόδας, θεωρώντας καθετί καινούργιο προοδευτικό, άρα και αποδεκτό, ενώ καθετί παλιό συντηρητικό άρα και απορριπτέο. Τέλος οι νέοι υιοθετούν ξενόφερτα πρότυπα και τρόπους ζωής όχι μόνο στην ένδυση αλλά και στην μουσική, στην ομιλία, ακόμη και στη διατροφή.    
(Επιμέλεια: Fashion in action)


Ο ρόλος της ενδυμασίας στη ζωή του ανθρώπου : Ο άνθρωπος ντύνεται για να προστατευτεί από τις καιρικές συνθήκες και για ικανοποιήσει την επιθυμία αυτοπροβολής του, το αίσθημα της ντροπής και την επιθυμία να στολίζει το σώμα του.
Η ενδυμασία και μόδα μπορούν να μας επηρεάσουν θετικά αλλά και αρνητικά. Μερικές θετικές συνέπειες:
·        Καλλιεργούν και αναπτύσσουν τη δημιουργική φαντασία και το αίσθημα του ωραίου,
·        Ενισχύουν την οικονομία με την διακίνηση του χρήματος και κυρίως με την αύξηση των εξαγωγών,
·        Καταπολεμούν την ανεργία με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, λόγω αύξησης της παραγωγής και του καταναλωτισμού,
·        με τη μόδα εκφράστηκαν κοινωνικά και καλλιτεχνικά κινήματα καθώς και η προσωπική ελευθερία,
·        τέλος, εξασφαλίζουν ασφάλεια και σιγουριά στους ανθρώπους που έχουν ψυχολογικό πρόβλημα με την εμφάνιση τους
Υπάρχουν όμως και αρνητικές συνέπειες:
·        αυξάνουν το καταναλωτικό πνεύμα και δημιουργούν οικονομικά προβλήματα στους υπερκαταναλωτικούς ανθρώπους,
·        στερούν από τα άτομα τον ελεύθερο χρόνο και την ψυχαγωγία, αφού τα οδηγούν σε υπερεργασία αποβλέποντας να αποκτήσουν τα ζητούμενα χρήματα,
·        οδηγούν, ιδίως άνεργους νέους, στη βία και στην εγκληματικότητα (στην προσπάθεια να ανταποκριθούν στα κελεύσματα της)
·        εκμηδενίζουν και συντρίβουν την προσωπικότητα

Η σημασία της ενδυμασίας σήμερα είναι τεράστια. Μέσω αυτής αντιλαμβανόμαστε συχνά τη ψυχοσύνθεση κάποιου. Ομορφαίνει τη ζωή. Αναπτύσσει την καλαισθησία. Οι εξωτερικές αλλαγές τονώνουν το ενδιαφέρον για τη ζωή και το σωστό ρούχο μας βοηθά να αισθανόμαστε καλύτερα. Συντελεί στην ανάπτυξη του εμπορίου και διαφόρων επαγγελμάτων. Η μόδα, με τις γρήγορες εναλλαγές της, βοηθά στην τόνωση του εμπορίου καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται σε τομείς σχετικούς με αυτήν. Με την βοήθεια της, μπορούμε να καλύψουμε την ανάγκη μας για κοινωνική προβολή και αναγνώριση ή να πετύχουμε αλλαγές στη ζωή μας, είτε κρύβοντας τα σωματικά μας ελαττώματα είτε τονίζοντας τα χαρακτηριστικά του φύλου μας. Τέλος μας βοηθά να υποστηρίξουμε την ματαιοδοξία μας και την ανάγκη μας να ξεχωρίσουμε. 
                    (Επιμέλεια: PELORADIM)



Ο  ρόλος της ενδυμασίας στη ζωή του ανθρώπου: Ο άνθρωπος με το ντύσιμο επιδιώκει να παρουσιαστεί με τον καλύτερο τρόπο στους γύρω του, να παρουσιάσει τον ιδανικό του εαυτό. Δεν διαλέγει ρούχα που να ταιριάζουν με τον τύπο του αλλά αυτά που θέλει να τον βλέπουν οι άλλοι να φοράει. Είναι το πρώτο πράγμα που μας απασχολεί κάθε μέρα ώστε να αισθανόμαστε άνετα. Το ντύσιμο λοιπόν, είναι η προετοιμασία μας για να «βγούμε στη σκηνή της ζωής».

Η μόδα είναι μία παροδική ιδιότητα που αφορά τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Είναι μία μορφή επικοινωνίας, ένα κομμάτι μας, που το επιλέγουμε και είναι μαζί μας τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Η μόδα άλλες φορές καθρεφτίζει τον εσωτερικό μας κόσμο, δηλ. τι πιστεύουμε εμείς για τον εαυτό μας καθώς και τον τρόπο που θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Άλλες φορές μάλιστα καθρεφτίζει τον εξωτερικό μας κόσμο μας κόσμο. Το ντύσιμο μπορεί να είναι ταυτόχρονα ένα παραβάν που μας κρύβει και μία οθόνη που μας προβάλλει. Γενικότερα είναι ο τρόπος που παριστάνεται η συμπεριφορά και οι σκέψεις των ανθρώπων.

Η ενδυμασία και η μόδα επηρεάζουν την ζωή μας: Τα ρούχα καθορίζουν και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου. Η σχέση μας με τα ρούχα αρχίζει από την εφηβική ηλικία. Οι έφηβοι μαθαίνουν να ελέγχουν την εμφάνιση τους σε μία περίοδο στην διάρκεια της οποίας το σώμα τους μεταβάλλεται. Επομένως η μόδα είναι ένα καθημερινό αλλά και συνηθισμένο φαινόμενο που προβάλλει την προσωπική μας ταυτότητα και μας ξεχωρίζει.


Η ενδυμασία και η σύγχρονη μόδα επηρεάζουν την καθημερινότητα θετικά αλλά και αρνητικά. Θετικές συνέπειες: Με την ενασχόληση με τα ρούχα καλλιεργείται και αναπτύσσεται η φαντασία μας. Η μόδα εκφράζει κοινωνικά κινήματα, μουσικά ή καλλιτεχνικά ρεύματα. Μέσα από αυτήν ο άνθρωπος αναπτύσσει την προσωπικότητα του.  Αρνητικές συνέπειες: Οι προσπάθειες κάποιων να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις εντολές της μόδας τους δημιουργούν άγχος, αγωνία, τους στερούν τον ελεύθερο χρόνο τους, αλλά επίσης αναπτύσσει πολλές φορές τη βία, την εγκληματικότητα.   
  
Η σημασία της ενδυμασίας και της μόδας στη ζωή μας: Η μόδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή. Συνδέεται με το χαρακτήρα μας καθώς διαλέγουμε τα ρούχα μας ανάλογα με την προσωπικότητα μας. Όταν θέλουμε να κάνουμε μία σημαντική αλλαγή στη ζωή μας αρχίζουμε αλλάζοντας πρώτα τα ρούχα μας. Κάποιοι προσπαθούν να ακολουθήσουν τη μόδα για να μην θεωρηθούν οπισθοδρομικοί και μειωθεί η αυτοπεποίθηση τους. Αυτό το γεγονός έχει σαν αποτέλεσμα ένα ομοιόμορφο σύνολο ανθρώπων, δηλ. είμαστε όλοι ίδιοι, έχουμε τα ίδια πρότυπα, καθώς και κοινούς στόχους που οδηγούν στην βιομηχανοποιημένη μαζική κουλτούρα. Τα ρούχα αποκαλύπτουν πράγματα για τους ανθρώπους που τα φορούν, αλλά όχι και τόσα όσα μπορούν να μας πουν οι ίδιοι.  

Τι μας κάνει να ενδιαφερόμαστε για τη μόδα;  Τα Μ. Μ. Ε. επιβάλλουν τους νέους στη μόδα και ο περίγυρος τους τούς δίνει την εντύπωση ότι αν δεν την ακολουθούν μπορεί να βρεθούν στο περιθώριο. Ο καθένας θέλει να είναι μέσα στα κοινά ώστε να έχει αυτοπεποίθηση. Προσπαθεί να μιμηθεί τα πρότυπα των άλλων ώστε να γίνεται πιο εύκολα αποδεκτός. 
(Επιμέλεια: Trendy & Fashion)




Ο ρόλος της ενδυμασίας στη ζωή του ανθρώπου: Η ενδυμασία ξεκίνησε να υπάρχει στη ζωή του ανθρώπου εδώ και πολλά χρόνια από ανάγκη. Ο πρωτόγονος άνθρωπος έβαζε γούνες και δέρματα ζώων, προκειμένου να προστατευτεί από τα φυσικά καιρικά φαινόμενα (κρύο, χιόνι, βροχή). Σιγά σιγά όμως η ενδυμασία εξελίχθηκε και με την πάροδο των χρόνων έφτασε σε σημείο να κυριαρχεί στη ζωή των ανθρώπων. Αρχικά αυτό μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε θετικά ως συνεισφορά στην ανάπτυξη του πολιτισμού και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Με την πάροδο των χρόνων η ενδυμασία έγινε βασική ανάγκη του ανθρώπου, εξάρτηση, αλλά και άγραφος νόμος. Σήμερα το να μη φοράμε ρούχα μπορεί αυτόματα να αλλάξει την κοινωνική μας θέση, να μας κάνει να νιώσουμε ανασφαλείς και να χάσουμε την αυτοπεποίθηση μας. Τέλος εκτός από την προστασία, οι άνθρωποι ντύνονται για να δείξουν κάτι ή να κρυφτούν, να τραβήξουν τα βλέμματα ή να τα αποφύγουν, να δείξουν την προσωπικότητα τους ή να χαθούν στην ανωνυμία κάποιας στολής

Ορισμός της μόδας:  Μόδα είναι μια συνήθως σύντομη και παροδική συνήθεια αναφορικά με πολλά θέματα που αφορούν τον άνθρωπο, όπως είναι ο τρόπος ζωής, το ντύσιμο, η διακόσμηση του σπιτιού, η διατροφή, ο τρόπος της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης κ.ά.
Είναι επίσης η τάση του ανθρώπου για την αναζήτηση του καινούργιου, του σύγχρονου, σύμφωνα με τα δεδομένα κάθε εποχής, τα οποία συχνά αναπροσαρμόζονται.
Χαρακτηριστικό λοιπόν της μόδας είναι η ευμεταβλησία της, ενώ κάποιοι παράγοντες, όπως τα μέσα και οι δίαυλοι επικοινωνίας και πληροφόρησης, επιτείνουν τη σχετική ρευστότητα της κατάστασης.
            Υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία στην έννοια της μόδας. Σαν θετικά στοιχεία μπορούμε να αναφέρουμε την συμβολή της στην ανάπτυξη του εμπορίου και της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την προώθηση διεθνιστικών τάσεων και την επιρροή της στην ψυχολογία των ανθρώπων(πχ: νέο ντύσιμο ή αλλαγή διακόσμησης δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα).
Στον αντίποδα βρίσκεται ο υπέρμετρος καταναλωτισμός, εμπορευματοποίηση ιδανικών, η μηχανοποίηση τρόπου ζωής,  η οικονομική αφαίμαξη, η ξενομανία και ο στείρος μιμητισμός χωρίς να παραβλέπουμε την τυποποίηση.
Τα οικονομικά συμφέροντα και η διαφήμιση, η ανάγκη ανανέωσης και νεωτερισμού, η συμμετοχή στις εξελίξεις και η επιρροή από ξένα πρότυπα και ήθη, συνήθειες και μίμηση, η επιθυμία κοινωνικής αποδοχής, η ζήλια, η περιέργεια, ο εντυπωσιασμός και πολλά άλλα είναι οι βασικές και ουσιαστικές αιτίες ύπαρξης της μόδας. 
Άνθρωποι κάθε κοινωνικής τάξης, ανεξαρτήτως φύλου συνήθως αδύνατοι χαρακτήρες χωρίς ολοκληρωμένη προσωπικότητα, εξαρτώνται από τη μόδα θεωρώντας καταξίωση και επίδειξη κοινωνικού status το να την ακολουθούν κατά γράμμα.
            Η παιδεία, η μόρφωση, η διαρκής προσπάθεια κατάκτησης  της εσωτερικής ελευθερίας και η οξυμμένη κριτική ικανότητα είναι τρόποι αντίστασης στον αλλοτριωτικό χαρακτήρα της μόδας.


Η ενδυμασία και η μόδα επηρεάζουν τη  ζωή μας άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Θετικά την επηρεάζουν με την έκφραση της προσωπικής ελευθερίας κάθε ατόμου. Επίσης συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πολιτισμού και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Από την άλλη αρνητικά την επηρεάζουν στη σύγχρονη κοινωνία μιας και η μόδα έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της και έχει μπει ολοκληρωτικά στη ζωή μας. Η επιρροή στις μάζες δεν είναι καθόλου εποικοδομητική. Έχει κυριαρχήσει το εφήμερο και το παράλογο. Οι μεγάλοι οίκοι μόδας ασκούν επάνω μας ένα είδος τυραννικής επιβολής, την οποίαν επιτυγχάνουν μέσω της τηλεόρασης και των άλλων μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αυτό σταδιακά έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη καλαισθησίας και ταυτόχρονα ισοπεδώνει τις ατομικές ιδιαιτερότητες και τις προσωπικές προτιμήσεις κάνοντας μας δέσμιους των τάσεων. Συνεπώς η υπερβολική χρήση χρόνου, χρήματος και σημασίας για το ντύσιμο μας, ίσως να μην αξίζει. Πρέπει λοιπόν να έχουμε μέτρο, όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή μας, έτσι και στην ενδυμασία, ώστε να συνεχίσει να μας κάνει χαρούμενους, χωρίς να μας βλάπτει, υποβιβάζοντας και ευτελίζοντας τη μοναδικότητα, που διαθέτουμε στη ζωή μας.        
(Επιμέλεια: Πουά)

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Η ερμηνεία της συμπεριφοράς των νέων που ντύνονται προκλητικά και εξεζητημένα


Μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη συμπεριφορά ορισμένων νέων που ντύνονται προκλητικά και εξεζητημένα εξετάζοντας τόσο εξωτερικούς (κοινωνικούς) όσο και εσωτερικούς (την προσωπικότητα του ατόμου) παράγοντες;  

Ένας από τους σημαντικότερους εξωτερικούς παράγοντες είναι η κοινωνική αποδοχή. Ο τρόπος με τον οποίον οι νέοι προκαλούν και επιζητούν να προσεγγίσουν τα βλέμματα των υπολοίπων έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται πιο εύκολα αποδεκτοί από τους συνομηλίκους τους, αυτούς που αναζητούν νέες παρέες και επιδιώκουν την διαφοροποίηση από την μάζα.
  
Σταυριανίδου Ευτυχία
Τσακουρίδου Έλενα
Τσιακίρη Γεωργία
Χαλκοπούλου Βάσω

Οι περισσότεροι νέοι ντύνονται προκλητικά και εξεζητημένα εξαιτίας της μόδας. Συνήθως αυτό γίνεται επειδή αισθάνονται ανασφαλείς και αντιδρούν επαναστατικά.  Πολλοί νέοι ντύνονται προκλητικά προσπαθώντας να μιμηθούν τα πρότυπα τους. Ένα ακόμη αίτιο είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η εκδήλωση διαφόρων συναισθημάτων που τους απασχολούν καθημερινά. Μεγάλο ρόλο παίζει και το γεγονός ότι οι νέοι θέλουν να νιώθουν κοινωνικά αποδεκτοί και να μπορούν να κάνουν καινούργιες παρέες και να προσεγγίσουν το άλλο φύλο. Τέλος πολύ μεγάλο ρόλο παίζει ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα της νεανικής ηλικίας.

Σταμνά Μερόπη
Σωτηριάδου Μύριαμ
Τσάδαρη Χριστίνα – Σοφία
Τριανταφυλλίδης Αντώνης


Η συμπεριφορά αυτή των νέων οφείλεται αρχικά στη μόδα, που σε συνδυασμό με την ανάγκη για κοινωνική αποδοχή, τους οδηγεί στην ανασφάλεια. Χρησιμοποιούν ξενόφερτα πρότυπα, γιατί έχουν απήχηση στο εσωτερικό και επιρροή στις ομάδες των συνομηλίκων τους.
 
Καιρίδου Μαρία
Κόκκινου Δέσποινα
Παναγιωτίδης Αλέξανδρος
Παπαδόπουλος Γιώργος

Κατά την γνώμη μας, οι νέοι το κάνουν αυτό για να τους ανέβη προφανώς η αυτοπεποίθηση ή για κάποια ανασφάλεια που έχουν ή και ακόμα για να φανούν ενδιαφέροντες στο αντίθεο φύλο αλλά και στο δικό τους. Άλλοι λόγοι είναι: η αντίδραση, η μόδα, η εκδήλωση συναισθημάτων, τα ξενόφερτα πρότυπα, η προσωπικότητα της νεανικής ηλικίας και οι παρέες τους.
Κουρόγλου Πέννυ
Μπουλούμπαση Ουρανία
Μπρατσελλάρι Ηλόνα
Ντόρα Δήμητρα – Λυδία
Πηγή: Ε. Π. Παπανούτσος, Πρακτική Φιλοσοφία, Εκδόσεις Δωδώνη, Αθήνα 1984
Ο άνθρωπος και το φόρεμα (σελ. 206 – 209) 29 Ιουνίου 1961